Koopkracht gezinnen daalt, ook werkende ouders hebben het moeilijk

Zelfs werk is hoe langer hoe minder een garantie op financiële zorgeloosheid, dat stelt de laatste gezinsbarometer van de Gezinsbond. Bijna een derde van de werkende ouders geeft aan met moeite de eindjes aan mekaar te kunnen knopen.

“Eerder moeilijk tot zeer moeilijk om rond te komen”, zo beschrijft 32 procent van de ouders met kinderen tot en met 18 jaar hun eigen financiële situatie. De gezinsbarometer bevraagt elk kwartaal 1.000 ouders in Vlaanderen, onder andere over hun financiële situatie. Die blijkt voor heel wat gezinnen niet zo rooskleurig. Opvallend is dat ook werkende ouders aangeven steeds moeilijker rond te komen.

Lenen van vrienden en familie

Vijftien procent van de beroepsactieven geeft aan in het voorbije jaar financiële hulp te hebben gevraagd of gekregen van familie of vrienden. Ook de spaarreserves scoren slecht: 18 procent van de beroepsactieven heeft helemaal geen reserve, en nog eens 24 procent geeft aan een spaarreserve te hebben van minder dan 3 maanden loon. “Nog geen jaar geleden bij de eerste gezinsbarometer was dit respectievelijk nog 13 en 21 procent. De koopkracht van gezinnen staat echt hard onder druk, en het gaat verder de foute kant op”, zegt Ivo Mechels, voorzitter van de Gezinsbond.

Een groot verschil zit in de opleidingsgraad van de werknemers, aldus de gezinsbond. Hoogopgeleide werknemers met een goedbetaalde job en extralegale voordelen hebben over het algemeen een groot welbevinden op alle levensdomeinen. De gezinnen aan de andere kant van het spectrum hadden het al moeilijk, en krijgen het hoe langer hoe moeilijker om alle rekeningen betaald te krijgen. “Als Gezinsbond zijn we bezorgd over deze evolutie. Het is voor ons duidelijk dat maatregelen om de koopkracht van gezinnen te beschermen en versterken dringend nodig zijn. Het is 5 voor 12”, zegt Mechels.

Lezersoproep | Heeft u het zelf moeilijk rond te komen?

Werkt u, maar merkt u dat het desondanks moeilijk is aan het einde van de maand? De Standaard is op zoek naar getuigenissen. U kan het onderstaande formulier invullen, of mailen naar binnenland@standaard.be

Wij publiceren niets zonder uw toestemming

 

(KB)