Michy Batshuayi deelt karatetrap uit bij gewelddadige veldbestorming van hooligans in Turkije, 12 amokmakers intussen opgepakt

Na de 2-3-zege van Fenerbahçe bij Trabzonspor liep het helemaal uit de hand. Toen Fenerbahçe de zege aan het vieren was, bestormde een thuissupporter het veld, gevolgd door vele anderen. Het kwam tot vechtpartijen en schermutselingen. Rode Duivel Michy Batshuayi probeerde zich afzijdig te houden, maar toen een man zijn richting uit kwam, pakte hij uit met een achterwaartse karatetrap.

Michaël Van Damme en Jarne Muysewinkel

Weer is het misgelopen in Turkije. Weer was er extreem geweld te zien op een voetbalveld in de hoogste klasse omdat de gemoederen te verhit raakten en de stoppen helemaal doorsloegen. Ditmaal stond een Rode Duivel er middenin. Matchwinnaar Michy Batshuayi was met zijn ploegmakkers de uitzege aan het vieren na een bewogen wedstrijd, toen een gemaskerde hooligan het veld kwam oplopen. De man was uit op een confrontatie, want toen veiligheidsmensen en spelers zijn richting uit kwamen, zette hij zich klaar in gevechtshouding.

© EPA-EFE

Eens de man overmeesterd leek, liep het helemaal uit de hand. Andere toeschouwers en hooligans volgden zijn voorbeeld en bestormden het veld. Her en der waren er schermutselingen, waarbij zowel hooligans als spelers klappen uitdeelden. De spelers van Fenerbahçe moesten vluchten richting spelerstunnel om zich in veiligheid te brengen.

Michy Batshuayi begaf zich in de richting van de zijlijn aan de hoofdtribune, waar hij zich veilig waande. Maar toen een man zijn richting uitkwam, pakte Batshuayi uit met een achterwaartse karatetrap. De man leek nauwelijks geraakt door de spectaculaire trap, want zette zijn weg verder. Verderop was te zien hoe een man de cornervlag als wapen gebruikte.

Ook tijdens de wedstrijd was het publiek al over de schreef gegaan door voorwerpen en vuurwerk op het veld te gooien. Daarbij werden meerdere spelers en een grensrechter geraakt. In de tweede helft lag de wedstrijd een tijdlang stil en deed de stadionspeaker pogingen om de supporters te bedaren. De wedstrijd werd uitgespeeld, maar daarna liep het helemaal uit de hand.

Drie maanden geleden werd de Turkse competitie nog even stilgelegd nadat een scheidsrechter werd geslagen en geschopt door de clubvoorzitter van Ankaragücü. “Genoeg is genoeg”, klonk het toen. Maar de tijdelijke stillegging van de Turkse competitie en de gespierde taal die toen werd gesproken door Turkse politici en voetbalbobo’s heeft het probleem niet verjaagd.

© AFP

Ook nu haastte de Turkse minister van Binnenlandse Zaken Ali Yerlikaya zich om op X een onderzoek aan te kondigden.

“Na de wedstrijd Trabzonspor-Fenerbahçe is er onmiddellijk actie ondernomen om de toeschouwers die het veld betraden te identificeren en een onderzoek in te stellen naar de gebeurtenissen”, aldus Yerlikaya op X.

Ook de Turkse voetbalbond reageerde terstond: “Laat niemand eraan twijfelen dat de noodzakelijke strafrechtelijke sancties zullen worden opgelegd aan degenen die verantwoordelijk zijn voor deze incidenten, die zich niet opnieuw mogen voordoen.”

Van held naar opgejaagd wild

Tot het helemaal ontspoorde, was Michy Batshuayi nog de grote held van de verhitte avond, althans voor de bezoekende ploeg. Als invaller scoorde de Rode Duivel de winnende treffer voor Fenerbahçe tegen het Trabzonspor van collega-Rode Duivel Thomas Meunier. Die speelde de hele wedstrijd, maar op het moment van de incidenten na de match was de thuisploeg al naar binnen.

Fenerbahçe stond in Trabzon bij de rust 0-2 voor, na twee treffers van Fred, telkens op aangeven van Dusan Tadic. Na de pauze zorgden Enis Bardhi en oude bekende Trezeguet er nog voor dat Trabzonspor langszij kwam, maar dat was dus buiten Batshuayi gerekend, die zijn rol als supersub alweer met verve vervulde.

In de stand blijft Fenerbahçe met 79 punten in het spoor van leider Galatasaray, dat twee punten meer telt. Trabzonspor is de nummer drie in Turkije, maar telt liefst 32 punten minder dan de leider.

12 relschoppers opgepakt

Maandagmorgen bevestigde de Turkse minister van Binnenlandse Zaken Ali Yerlikaya dat twaalf amokmakers geïdentificeerd en opgepakt zijn. Ook FIFA-voorzitter Gianni Infantino reageerde intussen op de rellen en noemde het geweld op Instagram absoluut onaanvaardbaar. “Geweld op of naast het veld heeft geen plaats in het voetbal”, benadrukte hij. De FIFA-baas vraagt dat de verantwoordelijken voor de “schokkende gebeurtenissen in Trabzon” gestraft worden.

Dries Mertens scoort en geeft assist

Ex-Rode Duivel Dries Mertens was eerder beslissend geweest voor Galatasaray, dat samen met Fenerbahçe voor de titel strijdt.

Scoren is dit seizoen geen probleem voor de ploeg van Dries Mertens. Ook in de derby tegen Kasimpasa kwam ‘Gala’ op voorsprong. Dries Mertens etaleerde zijn schot nog eens en bracht de stand op 0-1.

Nog geen zeven minuten later was het de onfortuinlijke Mauro Icardi, wie later in de wedstrijd een elfmeter miste, die de bal voorbij zijn eigen doelman werkte en de stand zo in evenwicht bracht. Het was diezelfde Icardi die kort na rust op aangeven van Mertens voor een nieuwe voorsprong zorgde.

Alles verliep volgens het plan van trainer Buruk, maar Kasimpasa knokte zich terug in de partij en trof tweemaal raak via Kara en Da Costa. Dries Mertens, die 89 minuten speelde, moest samen met zijn ploeg reageren. Een rode kaart voor Kasimpasa-speler Winck hielp daarbij, met nog tien minuten op de klok was er wellicht nog iets te redden.

Argentijnse spits Icardi zorgde met een tweede treffer voor de 3-3. In minuut 90 tikte Braziliaan Carlos Vinicius, die amper een minuut op het veld stond, het doelpunt van de verlossing van dichtbij binnen.

Hier staat ingevoegde content uit een social media netwerk dat cookies wil schrijven of uitlezen. U heeft hiervoor geen toestemming gegeven.

Aangeboden door onze partners
Aangeboden door onze partners

Beste van Plus

Lees meer