© De zevende dag, vrt

Bart De Wever (N-VA) over overbevolking in gevangenis; “Zware criminelen blijven lopen terwijl kortgestraften in de gevangenis zitten. Daar klopt iets niet”

“Zware criminelen blijven lopen terwijl kortgestraften in de gevangenis zitten. Je voelt wel aan dat daar iets niet klopt”, zegt Antwerps burgemeester Bart De Wever (N-VA) zondag in ‘De zevende dag’. Vorige week werd de Antwerpse gevangenis opgeschrikt door geweld tegen een gedetineerde, waarbij een 41-jarige gevangene dagenlang gefolterd werd door vijf celgenoten. Volgens burgemeester Bart De Wever ligt het probleem onder meer bij het beleid.

Eva Versavel
Bron: VRT

Terwijl minister van Justitie Paul Van Tigchelt (Open Vld) ervoor pleit om ook de kortere straffen meteen uit te voeren, willen de vakbonden die kortere celstraffen juist on hold zetten om de overbevolking in de gevangenissen tegen te gaan. En ook Bart De Wever is het daarmee eens. “Je moet die korte straffen uitvoeren, maar je kan dat pas als er voldoende capaciteit is. De Antwerpse lokale politie doet meer dan duizend drugsgerelateerde arrestaties per jaar. Ik zit heel dubbel: ik ben de hofleverancier van de Begijnenstraat, tegelijk moet ik als burgemeester ook waken over het welzijn in die instellingen op mijn grondgebied”, vertelt hij in ‘De zevende dag’.

De Wever klaagt over de traagheid van het systeem en ziet daar ook de directe gevolgen van in Antwerpen. “De Antwerpse politie heeft een ‘chase team’. En die zijn eigenlijk voortdurend bezig met het oppakken van veroordeelde misdadigers, mensen die jarenlange celstraffen hebben gekregen. Die criminelen moeten overgebracht worden naar de gevangenis”, vertelt hij. “Maar dat gaat niet vanzelf, die komen zich niet aanbieden met een valiesje. Dus je moet die gaan halen. Maar justitie heeft gezegd: ‘Doe het niet meer’. Dus nu zit je wel met een heel rare situatie: mensen die tot een jaar veroordeeld zijn, heeft men binnengeduwd. En mensen die dan acht jaar cel hebben gekregen, zware criminelen, blijven nu vrij rondlopen.”

Technisch werkloos

Door de traagheid van het systeem blijven de zeer zware criminelen nu vrij rond lopen, zegt De Wever. “Wij moeten nu wachten op een substituut van de strafuitvoeringsrechtbank die mondjesmaat doorgeeft welke criminelen overgebracht moeten worden naar de gevangenis. Dus dat chase team van de politie is nu eigenlijk technisch werkloos”, klinkt het. “Zware criminelen blijven lopen, terwijl kortgestraften in de gevangenis zitten. Je voelt wel aan dat daar iets niet klopt. Die beslissing komt vanuit justitie. Ze kunnen ook niet anders meer.”

De verantwoordelijkheid daarvoor legt De Wever bij minister Van Tigchelt. “Het is een rechtstreeks gevolg van het beleid dat gevoerd is. Dat is onuitlegbaar. Als de cipiers staken, kan ik heel moeilijk boos zijn op die cipiers. Want één bezoekje aan de Begijnenstraat volstaat om het te begrijpen. Wij schenden daar systematisch de mensenrechten.”

Maar of de wantoestanden in de gevangenis ook een rol zullen spelen bij de verkiezingen betwijfelt hij. “De publieke opinie heeft geen medelijden met die gevangenen. En al zeker niet met seksuele delinquenten en dat is fout want die zijn ziek en die horen daar ook niet te zitten”, besluit De Wever.

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Beste van Plus

Lees meer