Opvallende advertentie zet reusachtig schip te koop: “Benieuwd wie zich zal aanmelden”

© Miranda Reiffers

Het cargoschip City of Antwerp, een kanjer van maar liefst 41.535 ton, is op zoek naar een nieuwe eigenaar. Dat staat woensdag te lezen in een opmerkelijke advertentie. Via een openbare verkoop hopen de gerechtsdeurwaarders snel een nieuwe bestemming te vinden voor het schip. “Anders gaat hij onherroepelijk naar de schroothoop”, klinkt het.

Jeroen De Bodt

Ooit was de City of Antwerp in handen van een Liberiaans vennootschap, vandaag ligt het schip al meer dan twee jaar te verkommeren in de haven van Antwerpen. Troosteloos aan het wachten op een nieuwe eigenaar, die zich misschien zal aanmelden tijdens de openbare verkoop op dinsdag 30 mei.

“Een zeldzame gebeurtenis”, weet gerechtsdeurwaarder Guy Verbunt van BDMV. “Het is intussen alweer tien jaar geleden dat we nog eens een schip openbaar hebben verkocht. Vaak gebeurt de inbeslagname namelijk al in Nederland, waar de verkoopsprocedure bovendien een pak vlotter verloopt. In België duurt de administratie voor zo’n verkoop een stuk langer.”

© rr

Geen pleziervaarten

De City of Antwerp werd gebouwd in 1988 en voer jarenlang onder de vlag van Panama. Het gevaarte heeft een brutotonnnenmaat van 41.353 ton en is 183,7 meter lang. Dus niet bepaald het soort schip dat u wil kopen voor een pleziervaart op de Gentse binnenwateren.

Maar wie is er dan wel geïnteresseerd? “Dat is voor ons ook een beetje een raadsel”, zegt Verbunt. “Op zo’n veilig krijgen we doorgaans heel veel toeschouwers, maar weinig bieders.”

Er is voorlopig nog geen sprake van een startbedrag. “We gaan eerst rondvragen naar een startbod. Als we dat niet hebben, starten we misschien aan 100.000 euro. Mocht het schip onder de hamer gaan aan schrootwaarde, dan zal de schuldeiser er vermoedelijk maximum 1,3 miljoen euro voor krijgen. Wie het schip toch nog in gebruik wil nemen, betaalt dan weer makkelijk tot 5 miljoen euro”, aldus Verbunt.

De openbare verkoop heeft plaats op dinsdag 30 mei om 10 uur in het Hilton Hotel op de Antwerpse Groenplaats. Het schip is te bezichtigen aan Kaai 228 van de Antwerpse haven.

© Miranda Reiffers

© Miranda Reiffers

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Beste van Plus

Lees meer

Meest Gelezen