De gemeenteraad in Tongeren zal eind deze maand de schenking goedkeuren
Foto: Noa Sneyers

Oudsbergen schenkt archeologische vondsten uit de Oudheid aan Gallo-Romeins Museum in Tongeren

De gemeente Oudsbergen schenkt archeologische stukken aan het Gallo-Romeins museum in Tongeren.  De bronzen voorwerpen werden in de jaren 80 opgegraven in Oudsbergen en worden momenteel bewaard in het depot van het Agentschap Onroerend erfgoed. "Het zijn unieke stukken en het is belangrijk dat wij als stad Tongeren daar eigenaar van worden", vertelt An Christiaens (Tongeren.nu), schepen van Toerisme in Tongeren.

De archeologische stukken werden in de jaren 80 opgegraven in Wijshagen en Meeuwen. Ze horen bij een aantal grafensembles die al langer deel uitmaken van de permanente collectie van het Gallo-Romeins Museum.

"Naast de grafensembles zijn er toen nog 450 bronzen voorwerpen opgegraven", vertelt schepen An Christiaens.  "Het gaat om 450 bronzen voorwerpen uit elitegraven en sites van kampplaatsen uit de 4e en 5e eeuw voor Christus."

De grafensembles zijn al langer deel van de permanente collectie van het museum
Foto: Noa Sneyers

Een deel van die 450 stukken ligt al in het depot van het museum, het andere deel is nog in beheer van Oudsbergen en ligt in het depot van het Agentschap Onroerend Erfgoed.

"Er zijn door de jaren heen al verschillende contacten geweest met Oudsbergen en nu zijn we tot een akkoord gekomen dat het beter is dat de stukken onder een beheerder vallen. De gemeente heeft wel gevraagd om de stukken nog steeds beschikbaar te stellen mocht ze een tijdelijke tentoonstelling of expo organiseren", vertelt de schepen.

Als wij beheerder worden, mogen we zelf beslissen wat we ermee doen en welke onderzoeken we uitvoeren, dus het maakt alles makkelijker

An Christiaens, schepen van Toerisme

"Het zijn unieke stukken en het is belangrijk dat wij als stad Tongeren daar eigenaar van worden", gaat de schepen verder. "Als wij beheerder worden, mogen we zelf beslissen wat we ermee doen en welke onderzoeken we uitvoeren, dus het maakt alles makkelijker."

De gemeenteraad zal eind deze maand de schenking aanvaarden. Nadien start de procedure. "Er zal een overeenkomst worden ondertekend. De stukken die nog bewaard worden bij het Agentschap Onroerend Erfgoed zullen dan op termijn verhuizen naar het depot van het museum zodat alle stukken samen liggen", voegt de schepen nog toe.

Meest gelezen