© Serge Minten

LIVE. Discussie over wel of geen wedkantoor op Diepenbeekse gemeenteraad

Diepenbeek -

Maandagavond buigen de Diepenbeekse raadsleden zich over een volgende stap in de uitrol van de mobilteitsaanpak in de centrumvisie.

Een beperkte agenda voor de rest met twee vragen. Een van Patrick Hermans (PUUR) die wil weten of de hele aanpak rond de vernieuwing van de vergunning voor een wedkantoor op de Kapelstraat wel op de juiste wijze is verlopen.

Partijgenoot Mariska Claesen maakt zich dan weer zorgen over de opvolging van de directeur van de gemeenteschool die zijn pensionering nadert. “De hoogste tijd maar er gebeurt weinig.”

De raad start om 20.00 uur en is hier live te volgen.

Dirk JACOBS
De gemeenteraad van maart zit er op.
Dirk JACOBS
De laatste vraag is er één van Mariska Claesen (PUUR) die wil weten hoe het met de opvolging van de directeur van de Gemeentelijk basisschool zit.
"We" kiezen er voor om de nieuwe directeur aan te stellen vanaf 1 september, zodat dat quasi overal gebeurt", reageert schepen Leroi. "Wij willen de functie ook extern opentrekken, dus voor de best mogelijke optie. De directeur is er nu trouwens ook halftijds en hij krijgt hulp van een waarnemende directeur die het schooljaar zal afronden, dan als voltijds directeur. De directeur en de waarnemende directeur zijn op de hoogte en kunnen het personeel informeren."
"Volgens ons was het beter dat de nieuwe directeur nu al parallel zou lopen met de directeur en waarnemende directeur", zegt Patrick Hermans. 
"De overheid die de lonen betaalt, betaalt slechts voor één directeur. Hoe ga je dat paralleel lopen organiseren? Dat kan echt niet", zegt schepen Leroi.
Dirk JACOBS
Het agendapunt dat Patrick Hermans indiende gaat over de convenant voor de uitbating van een vaste kansspelinrichting in de Kapelstraat 2. "Er is in die tussentijd een nieuwe politieverordening gekomen maar de convenant is afgesloten, rekening houdend met de oude politieverordening. En met de nieuwe zou deze kanspsleinrichting nooit goedkeuring hebben. 
Mijn vraag is dan ook het foutieve besluit terug in te trekken en over te maken aan de kansspelcommissie."
Burgemeester Rik Kriekels reageert dat alle documenten wel degelijk opgenomen waren zoals nodig is. "We hebben geen been om op te staan om dit besluit terug in te trekken. De aanvraag dateert van november 2023 en is wat ze is."
"Ik ben er van overtuigd dat het wel kan en dat de kansspelcommissie anders kan adviseren. Ik hoop echt dat het wel kan en dat er, in de plaats van een gokcentrum een mooie winkel kan komen", zegt Patrick Hermans. "Ik ga het alleszins opnieuw aan de Kansspelcommissie vragen."
"Gokken is nergens voor goed maar er is wel een serieuze wetgeving rond en er wordt flink gecontroleerd door de organisatie en dat gebeurt", zegt burgemeester Kriekels. "De beslissing is genomen in januari en ik ga de gemeente niet op kosten jagen voor een gerechterlijke procedure."
Joyce Vangeneugden (onafh.) herhaalt wat ze al eerder zegde: "Ik kom niet meer op. Ik heb, als liberaal dit goedgekeurd ern dat blijft zo. Er zijn ook mensen alcoholverslaafd, we gaan toch niet alle cafés sluiten?"
Er wordt door PUUR enorm geknald op schepen Marie Claesen (Groen) die dit eerder mee goedkeurde. "Dat heeft echt geen zin", reageert burgemeester Kriekels. "Er zijn juridische gronden en daar kunnen we onmogelijk tegen vechten."
11 mensen zijn voor het punt van Patrick Hermans, 13 tegen en 1 iemand heeft zich onthouden. 
Dirk JACOBS
Het laatste agendapunt is er één van schepen Ilse Pipeleers (Onafh.). Er komt een straathoekwerker waarvoor de gemeente samenwerkt met Arktos. Dit wordt unaniem goedgekeurd. 
Dirk JACOBS
"We hebben duidelijk geargumenteerd waarmee we het niet eens zijn, er staan wel degelijk ook goeie dingen in. Maar wat hier voorligt kunnen we niet goedkeuren, we stemmen dus tegen", zegt Patrick Hermans. 
De uiteindelijke stemming levert 13 stemmen voor en 12 tegen op. De aanpassingen kunnen er dus komen. 
Dirk JACOBS
Danny Bulen (Pro3590) wil weten of er recent nog een terugkoppelingsmoment met de burger is georganiseerd. "Via De Teng is al gecommuniceerd hoe het zal worden."
"Wanneer wordt de N2 geruild met de omleidingsweg", wil Danny Bulen weten. "Niet meteen", zegt schepen Bynens. "De omleidingsweg is perfect in orde, de N2 helemaal niet. Daarover moeten we nog gesprekken voeren."
Dirk JACOBS
Voor Patrick Hermans (PUUR) is "de vraag om de schooluren aan te passen, een middel om het falende mobiliteitsprobleem op te lossen."
Duidelijk is dat de verkiezingskoorts flink stijgt. De scherpe toon in de discussie tussen Hermans en Bynens illustreert dat. 
Ook schepen Jos Leroi geeft aan dat "sommige scholen zelf bereid zijn om na te denken over andere schooluren. Zelfs grootouders, die kleinkinderen op verschillende scholen moeten oppikken, zijn hier enthousiast over. Maar wat ik wil zeggen is dat wellicht iedereen een ander idee heeft over de centrumvisie. Uitgewerkt met participatietrajecten allerhande, daaruit kwam de idee voor een proefopstelling. Uit de 'telramen' blijkt dat sommige straten er beter uit komen, andere weer minder. Alle burgers hebben op de verschillende platformen hun mening kunnen aangeven. Wat nu voorligt is de gemeenschappelijke deler. Soms hebben wij ook een ander idee, soms ook niet. Maar als je een burgerparticipatietraject loopt, zijn dit de consequenties."

Dirk JACOBS
De Centrumvisie dan. Schepen Jan Bynens stelt één en ander voor. "De proefopstelling heeft 6 maanden gedraaid. daaruit bleken dat er enkele aanpassingen nuttig konden zijn. Zo wordt de 'Zone 30' op de Kapelstraat iets ingekort, zoals dat ook aan de andere kant van het centrum aan de Molenstraat, aan een 'verkeerseilandje is. Op de Kapelstraat zou dat aan de dokter Grouwelsstraat zijn. Ook de snelheid optrekken naar 70 in plaats van 50 op de Industrielaan zou daar meer mensen naar toe moeten leiden. Alleen in de stationsbuurt blijft de 50 per uur behouden.
Omdat de Katteweidelaan voor verkeersopstoppingen zorgt, en AWV niet meteen meegaat in het verlengen van de lichttijden daar, wordt de Toekomststraat terug in twee richtingen opengezet. In de Kloosterstraat komt er, gedurende de komende 6 maanden, de openstelling van de Kerklaan in twee richtingen tussen de N2 en de Kerklaan. Met de bemerking dat deze wijziging, als ze niet zou meevallen, toch nog omgekeerd kan worden."
Jeroen Hendrikx (PUUR) somt een hele zwik aan straten op waar hij bedenkingen over heeft. Doorsnee vraag: waarom passen jullie dingen aan die eerder die zo voorzien werden. "Er komen soms tegenstrijdige adviezen van verschillende organisaties. Daardoor kan je die niet allemaal volgen", reageert schepen Bynens. 
Er is wat discussie, ook vanuit het publiek, dat voorzitter Karen Alders (Onafh.) moet terechtwijzen, over de Meidoornlaan, waar de snelheid gemeten werd en 65 procent van de wagens, te snel zou rijden. daar komen vertragingskussens.
Dirk JACOBS
Schepen Leroi somt nu een waaier aan onderhouds- en herstelwerken aan straatverhardingen op. Onder meer de parking vand e technische diensten, de nieuwe parking aan de Nanofstraat en een hele reeks straten die al dan niet helemaal vernieuwd worden, komen dit jaar aan de beurt. In totaal gaat het om 421.000 euro. 
Ook hiermee is iedereen het eens. 
Dirk JACOBS
Schepen Jos Leroi (CD&V) heeft het over het jaarlijks onderhoud, herstelling, levering, keuring van brandblusapparaten en noodverlichting. de Prijs, voor meerdere jaren welsiwaar, is ruim 800.000 euro. Volgens Patrick Hermans (PUUR) ontbreken de vroegere gebouwen van voetbalploeg Berg & Dal achter het Albertkanaal. "We gaan het navragen en indien nodig komen we volgende maand terug met een mogelijk toevoeging", zegt schepen Leroi.
daarmee is iedereen het roerend eens.
Dirk JACOBS
Kennisnemingen nu van notulen van Fluvius en S-LIM. Ook het jaarverslag van Klachtenbehandelingssysteem Lokaal Bestuur ligt ter kennisname voor. Opmerkelijk toch: burgemeester Rik Kriekels (N-VA) geeft aan dat Diepenbeek een samenwerking zoekt met Genk voor de klachtenbehandeling.

Dirk JACOBS
Er komt een verhoogde tegemoetkoming voor deelname aan vrije tijdsorganisatie of evenementen, voor mensen die recht hebben op een 'verhoogde verzekeringstegemoeting. Zij zouden een vrijstelling of vermindering krijgen. Ook dit wordt unaniem goedgekeurd. 
Dirk JACOBS
We starten met het aanduiden van een afvaardiging van Diepenbeek voor de eerstelijnszone Herkenrode. Sofie Dirkx, expert Mens zal namens de gemeente zetelen. Er wordt gestemd en plots verschijnt er dat 25 van de 26 raadsleden gestemd hebben. terwijl er maar 25 in de raad zetelen. Dat euvel wordt opgelost door één blanco stem te plaatsen... . De 25 'echte' raadsleden zijn unaniem akkoord.
Dirk JACOBS
Binnen een tiental minuutjes start de gemeenteraad in Diepenbeek. We maken ons, net als de raadsleden, klaar. 

 (dj)

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Beste van Plus

Lees meer