De winnaars van het weekend© rr.

Met hoeveel punten voorsprong start Union? En hoe zit de degradatie in elkaar? Dit moet u weten over de play-offs

De reguliere competitie is zondagavond tot een eind gekomen. Zes ploegen spelen de Champions’ Play-offs, zes andere ploegen de Europe’ Play-offs. De vier overige ploegen mogen in een onderlinge strijd uitmaken wie er volgend seizoen opnieuw in 1A deelneemt. De kalender van de Play-offs wordt maandag om 17.30 uur bekendgemaakt.

Jarne Muysewinkel & Jonas Withouck

De eindstand na de reguliere competitie

  1. Union Saint-Gilloise (70 punten)
  2. RSC Anderlecht (63 punten)
  3. Royal Antwerp FC (52 punten)
  4. Club Brugge (51 punten)
  5. Cercle Brugge (47 punten)
  6. KRC Genk (47 punten)
  7. KAA Gent (47 punten)
  8. KV Mechelen (45 punten)
  9. St. Truiden (40 punten)
  10. Standard (34 punten)
  11. Westerlo (30 punten)
  12. OH leuven (29 punten)
  13. Charleroi (29 punten)
  14. KAS Eupen (24 punten)
  15. KV Kortrijk (24 punten)
  16. RWDM (23 punten)

1-6: Champions’ Play-offs

De laatste twee tickets in de Champions’ Play-Offs zijn voor Cercle Brugge en KRC Genk. Het concept van de deze groep is duidelijk: met een puntenhalvering krijgen we terug extra spanning voor de titel, al zal Union daar ongetwijfeld anders over denken.

De top drie uit deze Play-offs kan rekenen op een Europese ticket. Nummer vier neemt het in één thuisduel op tegen de winnaar van de Europe Play-Offs.

Let op: Indien de winnaar van de Beker van België (Union of Antwerp) in de top 4 eindigt, is het de nummer 5 van de Champions’ Play-offs die deze barragematch zal spelen.

Voor welke Europese tickets wordt er gespeeld?

Net als vorig seizoen mogen de Belgische clubs vijf Europese tickets onder elkaar verdelen, maar de waarde ervan is wel toegenomen dankzij onze achtste plaats op de coëfficiëntenranking van UEFA. Zo gaat de kampioen van dit jaar weer rechtstreeks naar de groepsfase van de (vernieuwde) Champions League.

De winnaar van de Croky Cup krijgt straks een ticket voor de play-offs van de Europa League. Het derde meest waardevolle ticket is dat. Maar eindigt de bekerwinnaar in de competitie bij de eerste twee, dan krijgt die uiteraard een ticket voor de Champions League en schuift het bekerwinnaarsticket door naar de derde in de competitie. Niet naar de verliezende bekerfinalist dus.

De vijf Europese tickets

  1. Groepsfase Champions League
  2. Derde voorronde Champions League
  3. Play-offs Europa League
  4. Tweede voorronde Europa League
  5. Tweede voorronde Conference League

Feest in Brugge© BELGA

De Champions’ Play-offs (na halvering punten)

  1. Union Saint-Gilloise (35 punten)
  2. RSC Anderlecht (32 punten)*
  3. Royal Antwerp FC (26 punten)
  4. Club Brugge (26 punten)*
  5. Cercle Brugge (24 punten)*
  6. KRC Genk (24 punten)*

* Bij de ploegen met een ster is het puntenaantal na halvering naar boven afgerond. Bij een gelijke stand met een ploeg zonder ster, komen zij na die ploeg.

Voorbeeld: Union blijft dus voor Anderlecht indien gelijke stand.

Union sluit het reguliere seizoen net zoals vorig jaar (samen met Genk) af met het meeste aantal punten. De titel lijkt binnen handbereik voor de Brusselaars, al zijn er heel wat kapers op de kust.

Voor Anderlecht is de reguliere competitie alvast beter beëindigd dan vooraf gehoopt. Riemer verrichtte puik werk en komt met zijn paars-wit op plek twee terecht. De kloof met Union is er wel, maar ook Anderlecht heeft een bonus bij elkaar gespeeld op eerste achtervolger Antwerp. Die bonus telt 6 punten.

Club Brugge en trainer Ronny Deila beleefden een seizoen van ups en downs. De binnenlandse resultaten zijn ondermaats. Door de puntenhalvering blijft er nog een sprankeltje hoop bestaan in het Brugse kamp: enkel de titel kan hun seizoen nog redden.

Antwerp kende een anoniem seizoen en heeft de buffer van de tripple. Voor Antwerp moet niks, maar mag alles. Ook KRC Genk mag onverhoopt nog deelnemen aan deze Play-offs. Een Europees ticket zou een gemiddeld seizoen belonen.

Voor Cercle Brugge is het seizoen nu al geslaagd, een Europees ticket zou dit alleen maar mooier maken.

Een gebaar richting de geblesseerde Oyen© BELGA

7-12: Europe Play-offs

De laatste kans om je seizoen te redden of om je seizoen te laten uitblinken, krijg je hier. Mits winst van de Europe Play-offs maak je nog kans op het laatste Europees ticket. Dan moet er wel op bezoek bij de vierde (of vijfde: zie ‘let op’) gewonnen worden. Voor een ploeg als KAA Gent een zeer interessante optie dus.

De Europe Play-offs (na halvering punten)

  1. KAA Gent (24 punten)*
  2. KV Mechelen (23 punten)*
  3. St. Truiden (20 punten)
  4. Standard (17 punten)
  5. Westerlo (15 punten)
  6. OH leuven(15 punten)*

* Bij de ploegen met een ster is het puntenaantal na halvering naar boven afgerond. Bij een gelijke stand met een ploeg zonder ster, komen zij na die ploeg.

Voorbeeld: KV Mechelen komt dus na St. Truiden indien gelijke stand.

KAA Gent is ondanks de ruime winst tegen Charleroi toch veroordeeld tot de Europe Play-offs. Aan het begin van dit seizoen zag het er veel rooskleuriger uit voor de Buffalo’s, die nu via deze weg zullen strijden voor een Europese spot. Ook STVV leek al vroeg in het seizoen een kandidaat voor de top-6, maar de Kanaries konden geen constante vinden in hun resultaten en moeten dus tevreden zijn met plaats negen.

Een ploeg die niet tevreden mag zijn is Standard. De Rouches eindigen met een Standard-onwaardig resultaat. Goede periodes waren er zeker dit seizoen, denk maar aan de thuiswedstrijden tegen onder meer Anderlecht, Club Brugge, Genk & Gent. Vier goede wedstrijden zijn uiteraard te weinig. Net zoals vorig seizoen is het zuur verdict: Europe Play-offs.

Voor KV Mechelen en magister Hasi is dit dan weer zuur. De remontada werd ingezet, maar op de laatste speeldag liep het fout in Leuven, dat zich dus in extremis redt van degradatie. KVM lijkt wel allesbehalve kansloos in deze groep. Westerlo voetbalde zichzelf weg uit de degradatiezone, een Europees ticket afdwingen via deze weg lijkt dan weer irrealistisch.

OHL redt zich in extremis© Vel

13-16: Relegation Play-offs

Het belangrijkste detail: er vindt geen halvering van de punten plaats. De vier lotgenoten in deze groep strijden voor behoud. De twee ploegen die op plaats 15 & 16 eindigen, moeten minstens een jaar afscheid nemen van voetbal op het hoogste niveau. Zij degraderen namelijk naar de Challenger Pro League. De ploeg op plaats 14 heeft alles nog in eigen hand. Zij spelen een barragewedstrijd (heen- en terugmatch) tegen de winnaar van de promotie Play-offs in de Challenger Pro League. De winnaar/nummer 13 van deze groep is zeker van behoud.

De Relegation Play-offs (geen halvering punten!)

  1. Charleroi (29 punten)
  2. KAS Eupen (24 punten)
  3. KV Kortrijk (24 punten)
  4. RWDM (23 punten)

Voor Charleroi is dit een zeer zuur verdict al lijken de Carolo’s wel opgewassen tegen de concurrentie. Charleroi start met een bonus van vijf punten op Eupen en KV Kortrijk en doet het thuis steeds naar behoren. De ploeg van Mazzu hoeft zich dus niet onmiddellijk zorgen te maken.

Balen voor Charleroi, dat degradatie Play-offs speelt© BELGA

KAS Eupen was al langer dan vandaag veroordeeld tot het spelen van deze Play-offs. De 4-0 op het veld van Standard afgelopen weekend, helpt ook niet voor het geloof van Eupen. Een moeilijke opgave wacht de ploeg uit de Oostkantons. Voor KV Kortrijk zag het er al lange tijd somber uit. Met 24 punten uit 30 partijen is eerste klasse moeilijk. Kortrijk begint wel met opgeheven hoofd aan de strijd tegen degradatie. Met 6/9 in de laatste drie wedstrijden en winst op het veld van Anderlecht, is alles nog mogelijk voor de Veekaa.

RWDM likt al een tijdje zijn wonden. De Brusselaars konden al twaalf competitieduels niet meer winnen en dragen dus logischerwijs de rode lantaarn. Beterschap is snel nodig wil Molenbeek nog kans maken op een verlengd verblijf in 1A.

Hoeveel Challenger Pro League-clubs promoveren?

Sowieso twee, misschien drie. In de Challenger Pro League is de titelstrijd razend spannend – de eerste zes ploegen staan op een handvol punten van elkaar. De eerste twee promoveren straks rechtstreeks naar 1A.

De nummers drie tot zes van de Challenger Pro League maken ook nog kans om over te gaan. Zij spelen in een knock-outsysteem tegen elkaar: de derde tegen de zesde, de vierde tegen de vijfde. In een enkele confrontatie. Dat zijn de twee ‘halve finales’. De winnaars daarvan nemen het in een finale tegen elkaar op. De winnaar van die finale, speelt tegen de tweede van de Relegation Play-offs van 1A. De winnaar van die dubbele confrontatie speelt volgend seizoen in 1A.

Aangeboden door onze partners
Aangeboden door onze partners

Beste van Plus

Lees meer