Sportclubs vinden geen jeugdtrainers meer

Themabeeld: in twee derde van de turnclubs geldt een ledenstop.© Getty Images

Zowat de volledige Vlaamse jeugdsport worstelt met een tekort aan trainers en andere vrijwilligers. Dat blijkt maandag uit een rondvraag van De Standaard bij zeven Vlaamse sportfederaties.

Bron: BELGA

Van de gymnastiekclubs in Vlaanderen zegt 90 procent een tekort aan trainers te hebben. Bij de atletiekclubs is dat 80 procent, in het tennis 40 procent. 

De gevolgen zijn navenant. In twee derde van de turnclubs en een vijfde van de atletiek- en volleybalclubs geldt (voor een deel van de groepen) een ledenstop. Bij een derde van de voetbalclubs komen kinderen en jongeren op soms lange wachtlijsten terecht. Bij alle basketbalclubs samen staan zo’n 3.000 kinderen op een wachtlijst, schat federatie Basketbal Vlaanderen – het gevolg van een tekort aan vrijwilligers, maar ook aan infrastructuur. 

Ook het hoge verloop van trainers speelt de clubs parten. Zo moeten vier op de tien clubs elk jaar op zoek naar nieuwe trainers.

Volgens Voetbal Vlaanderen “is de tijd voorbij waarin mensen zich voor een appel, een ei en een drankje in de kantine duurzaam voor een club wilden inzetten”. De bond pleit voor een aantrekkelijker statuut.

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Beste van Plus

Lees meer

Meest Gelezen