Archieffoto van vrijdag: Palestijnen gaan op zoek naar lichamen van familie in het mortuarium van het Al Shifa-ziekenhuis.
Foto: Belga

Israël valt opnieuw Al Shifa-ziekenhuis in Gaza-stad binnen: "20 gewapende strijders gedood"

Het Israëlische leger is vannacht opnieuw binnengevallen in het Al Shifa-ziekenhuis in Gaza-stad in het noorden van de Gazastrook. Dat heeft het Israëlische leger zelf gemeld. Volgens een woordvoerder zouden Hamas-militanten zich in het ziekenhuis gehergroepeerd hebben en van daaruit aanvallen uitvoeren. 

Volgens legerwoordvoerder Daniel Hagari reageert het Israëlische leger op "concrete informatie die onmiddellijke actie vereist". "De gerichte operatie in het Al Shifa-ziekenhuis berust op informatie die erop wijst dat het ziekenhuis gebruikt wordt door hooggeplaatste terroristen van Hamas", klinkt het.

Hagari stelt dat de Israëlische soldaten wel de instructie hebben meegekregen om "voorzichtig" te werk te gaan. Patiënten, burgers, medisch personeel en medische apparatuur moeten zo veel mogelijk worden ontzien. Het leger had vooraf niet aangekondigd dat het het ziekenhuis zou aanvallen. 

Bekijk: Legerwoordvoerder Hagari licht de operatie toe

Videospeler inladen...

Oproep tot evacuatie

Getuigen die zich in het ziekenhuis bevinden, bevestigden dat er luchtaanvallen waren in de buurt en spraken over tientallen tanks en pantserwagens die het complex omsingeld hebben. Ze zeiden ook dat er in het complex paniek heerste en dat de situatie catastrofaal was. 

Het Israëlische leger heeft de burgerbevolking in Gaza-stad vanmorgen vroeg opgeroepen om de buurt rond het Al Shifa-ziekenhuis "onmiddellijk" te evacueren, "voor uw eigen veiligheid". Het leger raadt de bevolking aan via de weg langs de kust naar het zuiden te gaan, "naar het humanitaire gebied Al-Malawasi". Volgens getuigen werden ook folders met dezelfde boodschap in het gebied rond het ziekenhuis gedropt.

"Al 80-tal verdachten opgepakt"

In de loop van de voormiddag liet het leger weten dat het al een 80-tal verdachten heeft opgepakt en dat "verschillende Hamas-strijders" gedood zijn of gewond geraakt. Later op de dag deelde het leger mee dat er minstens 20 gewapende Palestijnen gedood zijn bij de inval en tientallen verdachten zijn opgepakt. Ook een belangrijke verantwoordelijke binnen Hamas zou gedood zijn. Volgens het leger gaan de acties in het ziekenhuis nog verder.

Ook Al Jazeera meldt op gezag van het ministerie van Gezondheid in Gaza dat er al doden en gewonden gevallen zijn, maar het is nog niet duidelijk hoeveel. Het ministerie van Gezondheid zegt dat de aanval een schending van het internationaal humanitair recht is.

De Qatarese nieuwszender Al Jazeera beschuldigt het Israëlische leger er ook van dat het een van haar journalisten "ernstig mishandeld" en gearresteerd heeft tijdens de inval. Een Israëlische tank zou ook de wagen van de journalist en zijn cameraman vernield hebben. Het leger heeft nog niet gereageerd op de beschuldigingen.

Bekijk : Het Israëlische leger heeft beelden vrijgegeven van de aanval op het Al Shifa-ziekenhuis

Videospeler inladen...

Niet eerste aanval op Al Shifa

Het Al Shifa-ziekenhuis is het grootste ziekenhuis van de Gazastrook, maar door de oorlog werkt het nog maar heel beperkt. In het complex zitten patiënten, medisch personeel en Palestijnse vluchtelingen. Volgens het ministerie van Gezondheid zouden er nu nog zo'n 30.000 mensen vastzitten. "Wie momenteel probeert te vluchten, is een doelwit voor Israëlische sluipschutters", meldt het ministerie.  

Het Israëlische leger had in november al eens een aanval op het Al Shifa-ziekenhuis uitgevoerd. Het leger zei toen dat er onder het ziekenhuis een commandopost van Hamas was gevonden en dat er wapens waren aangetroffen.

Verder zou er volgens Israël bewijs zijn dat er Israëlische gijzelaars werden vastgehouden. Dat heeft toen tot massale kritiek van de internationale gemeenschap geleid. 

Nieuwe gesprekken tussen Hamas en Israël

Net vandaag starten er in Caïro, in Egypte, opnieuw gesprekken tussen Israël en Hamas over een mogelijk staakt-het-vuren. "Met het vorige voorstel was Hamas het niet eens, ze zijn nu met een tegenvoorstel gekomen en dat gaan ze bespreken", legt correspondent Nasrah Habiballah uit in De Ochtend. 

"Het gaat om een plan in 3 fases. De eerste fase zou opnieuw een gevechtspauze van 6 weken zijn, waarbij Israëlische gijzelaars vrijgelaten worden in ruil voor Palestijnen. De tweede fase zou een permanent staakt-het-vuren zijn waarbij Hamas de resterende gijzelaars vrijlaat in ruil voor Palestijnen. In de derde fase zou Israël het embargo op Gaza opheffen en de wederopbouw van Gaza starten."

"Die eerste fase, daar zou Israël nog wel over willen praten, maar die permanente fase heeft Netanyahu eigenlijk al van tafel geveegd", zegt Habiballah. Maar Israël staat intussen onder steeds grotere druk van de internationale gemeenschap. Toch heeft de Israëlische premier Benjamin Netanyahu gisteren nog eens herhaald dat hij vastberaden is om een grondoffensief te voeren in Rafah, in het zuiden van de Gazastrook. 

Meest gelezen