© Shutterstock

Fransen proberen opvallend wereldrecord te breken en hebben daarvoor 620 kg kaas nodig

In Saint-Etienne is er zondag een opvallend wereldrecord gebroken. En daar hadden de Fransen maar liefst 620 kilogram kaas en 340 kilogram charcuterie voor nodig.

SGG

2.236 mensen kwamen zondagnamiddag samen in de beurshal in Saint-Étienne, in de buurt van Lyon, om er een bijzondere wereldrecordpoging aan te gaan. De inwoners van de stad wilden namelijk de grootste raclette ter wereld organiseren.

Het idee werd in december door plaatstelijke komiek Laurent Regairaz, beter gekend als Chicandier, geopperd. “Het vorige record was in handen van studenten uit Chambéry (met 1.067 aanwezigen, red.)”, vertelt hij aan Le Figaro. “Gezien het enorme succes van de kaartverkoop, waar we niet per se op gerekend hadden, realiseerden we ons dat we een aantal nauwgezette voorbereidingen moesten treffen.”

De tickets vlogen de deur uit. Op vijf dagen tijd werden er 1.700 tickets verkocht. En dus voegde de organisatie daar nog eens 300 extra plaatsen bij, die binnen de minuut uitverkocht waren.

Het doel was vooral om Saint-Étienne op de kaart te zetten als raclette-stad. “De Zwitsers, de Savoyaards... Velen zijn erg verbaasd dat het evenement in Saint-Étienne plaatsvindt”, zegt Regairaz. “Maar dat hoort bij het spel: we willen de regio’s met elkaar laten praten en weg van de academische kant die eist dat een bepaald gerecht of een bepaalde traditie automatisch wordt geassocieerd met een regio. Raclette is een gerecht dat in heel Frankrijk wordt gegeten.”

Zondag werd er daarom 620 kilogram kaas, 340 kilogram charcuterie en een ton aardappelen aangevoerd. Voorlopig is het nog afwachten op een officieel oordeel van Guinness World Records. Maar Regairaz heeft al een nieuwe poging voor ogen. Als alles goed gaat wil hij de grootste portie zuurkool ter wereld maken in Saint-Tropez. “Het idee is om dit traditionele Elzasser gerecht te proeven met Provençaalse wijnen, met hetzelfde doel om de regio’s te overbruggen”, legt hij uit.

Hier staat ingevoegde content uit een social media netwerk dat cookies wil schrijven of uitlezen. U heeft hiervoor geen toestemming gegeven.

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

MEER OVER