Hij gilde het uit van de pijn, maar de cipier deed niets: nieuw geval van zware mishandeling in gevangenis

Een chef-cipier is op non-actief gezet na een nieuw vergaand geval van mishandeling van een gedetineerde, dit keer in de gevangenis van Sint-Gillis, Brussel. Het slachtoffer raakte ernstig gewond nadat medegevangenen hun drugs in de anus van de man wilden verstoppen. De cipier zag alles gebeuren, maar deed niks.

Dirk Coosemans

Deze nieuwe misselijkmakende feiten zouden zich een tiental dagen geleden afgespeeld hebben in de gevangenis van Sint-Gillis. Drugsdealers werpen daar met de regelmaat van de klok zakjes drugs over de gevangenismuur op het binnenplein, de zogenaamde wandeling waar de gedetineerden verpozen.

Gevangenen die na de wandeling terug naar binnen willen, worden steeds gefouilleerd. Dus proberen ze hun verzamelde drugs altijd op een andere manier binnen te smokkelen. Enkele gedetineerden hadden daarvoor nu een kwetsbare medegevangene uitgekozen. De man werd tijdens de wandeling op de grond gelegd en verschillende anderen duwden hun pakketjes drugs daarop in zijn anus, om het spul zo in het cellencomplex te krijgen. De man gilde het uit van de pijn en raakte ernstig gewond, maar verkeerde niet in levensgevaar.

De man werd tijdens de wandeling op de grond gelegd en verschillende anderen duwden hun pakketjes drugs daarop in zijn anus

Ontheven

Een chef-begeleider die toezicht had op de wandeling zou het allemaal aanschouwd hebben, maar verzuimde haar oversten in te lichten. Andere cipiers die ook op de hoogte waren en gewetenswroeging hadden, deden dat wel. Eén van hen zou ook naar de politie gestapt zijn om klacht in te dienen. Omdat de zaak nu toch aan het licht komt, zou de chef “voorlopig van haar taken ontheven zijn”.

Het slachtoffer kon al verhoord worden door de politie, die ook een onderzoek is gestart. Omdat er meerdere gedetineerden deelgenomen hebben aan de molestering van de man, zal het onderzoek straks mogelijk meerdere verdachten viseren.

LEES OOK. RECONSTRUCTIE. Hoe veertiger ongemerkt dagenlang gefolterd werd in Antwerpse cel

Intern onderzoek

Deze nieuwe feiten zijn een tweede zaak van vergaande mishandeling binnen de gevangenismuren in korte tijd. Het Gevangeniswezen is op de hoogte van de mishandeling in Sint-Gillis. “Er heeft zich inderdaad een incident voorgedaan, een aantal dagen geleden”, klinkt het. “We zijn een intern onderzoek gestart en de komende dagen worden nog meer stappen ondernomen.”

Verkrachting

Vorige week was er een eerste dergelijk schandaal in de gevangenis van Antwerpen. Een gedetineerde werd er door vijf celgenoten 72 uur lang gefolterd, verkracht en vernederd. De celgenoten maakten video’s hoe ze hem een boterham met uitwerpselen lieten opeten en hoe ze hem met een bezemsteel verkrachtten.

De zaak, die gelinkt werd aan een schrijnende overbevolking van de gevangenissen, veroorzaakte zo’n ophef dat minister van Justitie Paul Van Tigchelt (Open VLD) een brief opstelde waarin hij tegenover het gevangenispersoneel beterschap beloofde “om de uitzonderlijk moeilijke werkomstandigheden te verbeteren”.

In de nasleep van die eerste zaak in Antwerpen stelden verschillende cipiers dat ze “al eens een oogje toeknijpen om erger te vermijden”. Wellicht was dat ook de denkwijze van de cipier in deze nieuwe zaak in Sint-Gillis.

LEES OOK. Belgische cipiers over hun job: “Ministers weten niet wat er in de gevangenis gebeurt: niemand komt er beter uit”

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

MEER OVER