Lieven Annemans (rechts) voert al jaren het Nationaal Geluksonderzoek.
Volledig scherm
PREMIUM
Lieven Annemans (rechts) voert al jaren het Nationaal Geluksonderzoek. © Getty Images / Jan De Meuleneir / Photo News

De Finnen zijn (opnieuw) het gelukkigst, hoe zit het bij ons? “Bijna weer zo gelukkig als voor pandemie”

De Finnen doen het weer, ze zijn het gelukkigst van ons allemaal. Maar hoe zit het met de Belgen? Blijkt dat van alle beroepsgroepen in ons land de zelfstandigen het gelukkigst zijn. Dat leren we uit de nieuwste bevraging van het Nationaal Geluksonderzoek. Hoe dat komt, leggen professor Lieven Annemans en onderzoekster Sara Claes (UGent) haarfijn uit. Ze vertellen ook hoe gelukkig arbeiders, bedienden en ambtenaren zijn, en hoe het vandaag is gesteld met het algemene geluksgevoel van de Belg.

32 reacties

  • emi de graeve

    1 maand geleden
    met amper 18 inwoners per km2 zou ik me ook veel gelukkiger en rustiger voelen dan met 371 inwoners per km2.... Hier draait alles op maat van de economie en verliezen veel mensen de balans .
  • Linda MOENS

    1 maand geleden
    Over het al niet veel geld beschikken en het gelukkig maakt zoals hieronder meermaals wordt aangehaald laat ik even in het midden. Ik voel mij wél erg ongelukkig met hoe slecht het er aan toe gaat op wereldvlak, we zitten in een negatieve spiraal die niet veel goeds voorspellen.
  • bart paesen

    1 maand geleden
    Die uitslag is vrij logisch. Als ze zouden stoppen met arbeiders te discrimineren en hun lonen zouden gelijktrekken met dat van de bedienden en ambtenaren, dan zouden ze veel gelukkiger zijn. Nu wordt er gewoon op ons neergekeken.
  • nico Daniel

    1 maand geleden
    Dat geld niet gelukkig maakt is een troost zodat de armen zich beter zouden voelen. Geld geeft je vooral rust en dus ook geluk. Het feit dat je ook nog eens de keuze hebt om overal ter wereld te kunnen wonen is de kers op de taart. Geld is dus een zeer belangrijke factor om wel of niet gelukkig te zijn.
  • Kurt Staessens

    1 maand geleden
    Ondanks het harde werk worden we (middenklassers) massaal kaal geplukt. De geluksindex is wat mij betreft redelijk onderkoeld. Voeg daar nog de polarisatie en de politieke malaise aan toe en hoe gelukkig moet je je dan voelen in België?