LIVE. Eliteagent en schutter overleden na huiszoeking, tweede agent kritiek

Bij een schietpartij in Lodelinsart, een deelgemeente van Charleroi, is maandagochtend één agent van de speciale eenheden om het leven gekomen, een tweede agent raakte zwaargewond. De schutter overleed aan zijn verwondingen.

jvh, aba, cds, pl, wver
Bron: La Dernière Heure, Sudinfo
Wim Verhaert

Parket Charleroi bevestigt aanhouding drie agenten wegens bendevorming

Het parket van Charleroi heeft maandagnamiddag de aanhouding bevestigd van drie politieagenten van de afdeling drugs. De gerechtelijke autoriteiten bevestigen dat het niet gaat om een zaak die verband houdt met de huiszoeking eerder op de dag in de Lodelinsart.

De drie politieagenten werden gearresteerd na een onderzoek rond verschillende feiten. "Het gaat om bendevorming, schending van het beroepsgeheim, verduistering door ambtenaren en raadpleging van een databank", zei Vincent Fiasse, de procureur des Konings van Charleroi. Die voegde daaraan toe dat er geen banden zijn tussen dit dossier en het dossier dat geleid heeft tot de huiszoeking maandagochtend, waarbij een agent werd neergeschoten door een verdachte, die later ook bezweek aan zijn verwondingen.
Wim Verhaert

Doodgeschoten politieagent (36) laat twee jonge kindjes na

Jonathan S., de 36-jarige politieagent die om het leven is gekomen bij de schietpartij in Lodelinsart, was lid van de Luikse POSA-eenheid (Protectie, Steun, Observatie en Arrestatie) en van DSU (Directie Special Units) uit Luik. 

De vader van twee jonge kindjes van 1 en 4 jaar oud was ook een fervent rallyrijder. Hij reed de voorbije jaren tal van wedstrijden in de woestijn en droomde van de befaamde Dakar-rally. Hij was van plan om volgend jaar deel te nemen aan de rally. Hij is afkomstig uit Basècles, een dorp in de provincie Henegouwen en een deelgemeente van Belœil.
Wim Verhaert

Zwaargewonde agent (33) vecht nog voor leven: "Duidelijk slachtoffer van groot geweld"

Minister van Binnenlandse Zaken Annelies Verlinden (CD&V) zei in de vooravond op Radio 1 dat de zwaargewonde agent van 33 jaar oud nog steeds voor zijn leven vecht. Volgens Verlinden is de inslag van de kogel duidelijk zeer ernstig geweest. "Als hij in leven blijft, zal de impact hopelijk niet te ernstig zijn. Het litteken zou verstrekkende gevolgen kunnen hebben. Er is duidelijk groot geweld gebruikt. We blijven duimen", luidde het in 'De Wereld Vandaag'.
Wim Verhaert

Getuige: "Ik zag twee mensen op de grond liggen"

"Ik hoorde rond 6.20 uur veel geschreeuw op straat", getuigt Brianna Sanfilippo. "Ze riepen 'sortez'. Ik zag dat het speciale eenheden van de politie waren. Eerst dacht ik aan een brand. Het was pas toen ik verschillende schoten hoorde dat ik doorhad dat er iets anders aan de hand was. Ik zag twee mensen op de grond liggen. Ik vermoed dat het de agenten waren. Ik kon het niet goed zien. Ze werden met de ambulance weggevoerd."
Wim Verhaert

Politie verzegelt woning, perimeter opgeheven

De politie heeft de perimeter rond de plaats van de feiten van vanochtend opgeheven en het pand in de Rue de l’Étang in Lodelinsart, een deelgemeente van Charleroi, verzegeld.
Agnoplay
https://player.agnoplay.com/embed/nb?autoplay=false&videoId=2Y1E…
player.agnoplay.com
Wim Verhaert

Overbuur omschrijft gezin als "vriendelijke mensen"

De familie van schutter Ricardo G. wordt door een overbuur omschreven als "vriendelijke mensen". "Over die man kan ik weinig slechts zeggen, ik heb nooit iets bizars opgemerkt. Hij woonde er samen met zijn vrouw en ze hebben twee dochters", zegt de buurvrouw. "Ik ken de familie een beetje, maar niet meer dan dat eigenlijk."
Ricardo G.
Ricardo G. Bron: Facebook
Wim Verhaert

Drie agenten van narcoticabrigade opgepakt wegens bendevorming en schending beroepsgeheim

Volgens Sudinfo zouden drie agenten van de sectie drugs in Charleroi opgepakt zijn en verhoord worden wegens banden met het criminele milieu. Ze zouden onder meer verdacht worden van bendevorming en schending van het beroepsgeheim, schrijft de krant, die ook insinueert dat er een verband zou kunnen zijn met de schietpartij in Lodelinsart. Vincent Fiasse, de procureur van Charleroi, bevestigt dat er een onderzoek loopt, maar over een mogelijke link tussen de twee feiten zegt hij dat het "te vroeg" is om daar uitspraken over te doen. "Het is een ander onderzoek met andere feiten en een andere onderzoeksrechter", luidt het.
Wim Verhaert

Getuige: "Groene laserpunten dansten over het huis"

"Ik hoorde iemand roepen 'police, police, police', en dan de schoten. Toen ik over de haag keek zag ik de groene laserpunten dansen over het huis. Ik ben dan maar snel naar binnen gegaan." Monique Lucas was maandagochtend haar vuilnisbak buiten aan het zetten toen verderop in de straat de fatale huiszoeking plaatsvond. "Du jamais vu", volgens de vrouw, die al sinds de jaren tachtig in de wijk woont. 

Andere buurtbewoners vertellen eenzelfde verhaal. Parallel aan de straat waar het incident plaatsvond, ligt de afgeleefde sociale woonwijk cité des Hamendes, waar er volgens een buurtbewoner - die liever niet met zijn naam in de krant komt - veel gedeald wordt. "Als er hier iets misloopt in de buurt, dan zou je toch denken dat het daar zou gebeuren." 
Wim Verhaert

Burgemeester Magnette reageert "geschokt en verontwaardigd"

PS-voorzitter en burgemeester van Charleroi Paul Magnette reageert maandag "geschokt en verontwaardigd na de dodelijke gebeurtenissen in Lodelinsart". Hij drukt ook zijn medeleven uit aan de familie van de gedode agent en aan zijn collega's die zwaar geraakt zijn. "Onze politiediensten doen fantastisch werk om onze burgers te beschermen en de criminaliteit terug te dringen."
Wim Verhaert

Dode politieagent was 36-jarige 'medic'

De politieagent die om het leven is gekomen bij de schietpartij in Lodelinsart was naar verluidt de ‘medic’ van het team, de persoon die doorgaans de eerste zorgen moet toedienen als het misgaat. Hij was 36 jaar oud. Een tweede agent (33) raakte ernstig gewond, hij werd in levensgevaar overgebracht naar het ziekenhuis. Het gaat om twee leden van de eenheden POSA (Protectie, Steun, Observatie en Arrestatie) en van DSU (Directie Special Units) uit Luik. Een derde agent (34) liep lichtere verwondingen op, maar zou niet in levensgevaar zijn. 

De dader zou een vijftiger zijn. De Belg, die geboren is in 1968, stond niet geseind. Dat is bevestigd aan onze redactie.
Jef Van Hoofstat

Dit weten we al over schietpartij in Lodelinsart: schutter en één agent overleden, tweede agent vecht voor zijn leven

Bij een schietpartij in een woning in Lodelinsart, een deelgemeente van Charleroi, is maandagochtend één politieagent om het leven gekomen. Ook de schutter overleefde de schietpartij niet. Dit weten we al.


Jef Van Hoofstat

N-VA vraagt samenkomst van commissie Binnenlandse Zaken

Oppositiepartij N-VA vraagt zo snel mogelijk om een bijeenkomst van de Kamercommissie Binnenlandse Zaken. "Mijn eerste gedachten gaan uit naar de familie en het korps. Ik zit ook met veel vragen", zegt N-VA-Kamerlid Koen Metsu. "Hoe is dit kunnen gebeuren? Wij vragen dan ook dat de commissie Binnenlandse Zaken zo snel mogelijk samenkomt om dit incident samen met minister Verlinden uit te klaren." 
Jef Van Hoofstat

Van Tigchelt: "Nachtmerrie"

"Ik heb vanochtend hetzelfde nieuws over deze nachtmerrie vernomen ", zegt minister van Justitie Paul Van Tigchelt. "Een agent heeft zijn leven verloren bij het uitvoeren van zijn job. In naam van de regering druk ik mijn grootste respect uit voor de politie."

Jef Van Hoofstat

Verlinden: "Zwarte dag"

"Het is inderdaad een zwarte dag voor de politie", zegt minister van Binnenlandse Zaken Annelies Verlinden. "We hebben vanochtend met verbazing het overlijden van een collega vernomen. Al onze gedachten gaan uit naar hun familie en hun collega's, ter plaatse en elders. Ze doen er samen alles aan om de samenleving te beschermen. Soms worden ze daarmee geconfronteerd met geweld. We gaan er alles aan doen om hen te ondersteunen in deze moeilijke omstandigheden."
Agnoplay
https://player.agnoplay.com/embed/nb?autoplay=false&videoId=ur1F…
player.agnoplay.com
Jef Van Hoofstat

Onderzoek

Het parket van Charleroi zal een onderzoek voeren naar moord en pogingen tot moord.
Jef Van Hoofstat

"Vanavond zal één agent niet terugkeren naar zijn familie"

"Het is een zwarte dag voor de Belgische politie, zeker voor onze speciale eenheden", zegt commissaris-generaal Eric Snoeck van de federale politie. "Vanochtend zijn tientallen agenten aan de slag gegaan, ze hebben hun familie achtergelaten om hun werk te doen ten dienste van de bevolking. Vanavond zal één van hen niet terugkeren naar zijn familie, een andere vecht voor zijn leven. Onze gedachten gaan uit naar hun families. We denken ook aan hun collega's, voor wie een dergelijke operatie traumatiserend is."
Agnoplay
https://player.agnoplay.com/embed/nb?autoplay=false&videoId=Py1E…
player.agnoplay.com
Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Beste van Plus

Lees meer

Meest Gelezen