© BELGA

“De Block investeert liever in dure apps dan in oplossing voor dubbele cohorte”

De Vlaamse geneeskundestudenten trekken in een persbericht van leer tegen minister van Volksgezondheid Maggie De Block (Open Vld), omdat “realistische en daadkrachtige maatregelen” om de dubbele cohorte van afstuderende artsen op te vangen “na drie jaar onzichtbaar blijven in haar beleid”. “We stellen vast dat minister De Block liever investeert in de ontwikkeling van dure apps dan in de opleiding van toekomstige artsen”, klinkt het scherp.

Volgend academiejaar studeren overal in België twee cohorten geneeskundestudenten tegelijkertijd af, omdat de basisopleiding voor artsen teruggebracht wordt van 7 naar 6 jaar. Volgens de Vlaamse geneeskundestudenten, verenigd binnen het Vlaams Geneeskundig Studentenoverleg (VGSO), heeft bevoegd minister De Block daarvoor “al verschillende zaken gedaan in de marge”, maar blijven “realistische en daadkrachtige maatregelen onzichtbaar in haar beleid”. De studenten worden in hun oproep gesteund door de rectoren van alle Vlaamse universiteiten, de belangrijkste artsenvakbonden en de Koninklijke Academie voor Geneeskunde van België (KAGB).

Concreet vrezen de studenten onder meer voor een “ernstig tekort aan kwalitatieve opleidingsplaatsen”, omdat er volgend jaar dubbel zoveel artsen moeten specialiseren. Het aantal assistent-specialisten per ziekenhuis opdrijven, is volgens het VGSO geen oplossing, omdat de kwaliteit van de opleiding dan in het gedrang zou komen.

Bovendien klagen de studenten ook over een gebrek aan financiering. Volgens het VGSO “bestaat er nog geen enkele garantie” dat de budgetten voor artsen in opleiding worden opgetrokken. “Het lijkt er dus op dat de kosten van de dubbele cohorte volledig afgewend zullen worden op de stagediensten.”

“Het geduld is - na 3 à 6 jaar wachten - op”, luidt het. “Het kan niet dat er bespaard wordt op de duizenden studenten geneeskunde die momenteel opgeleid worden”, besluit het VGSO.

(belga)

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Beste van Plus

Lees meer