Premier De Croo met de Egyptische president, gisteren
Foto: Belga

De Croo na kritiek op Egypte-deal: "Dit soort migratieakkoorden werkt"

Premier Alexander De Croo (Open VLD) verdedigt de migratiedeal tussen Europa en Egypte die hij gisteren mee sloot. "Dit zorgt ervoor dat er een einde komt aan gruwelijke mensenhandel", zegt De Croo. Het akkoord komt hem op kritiek te staan van coalitiepartner Groen.  

"We zijn het niet over alles eens, maar ik wil een hefboom hebben om dingen te kunnen realiseren", verdedigt De Croo de deal met de Egyptische dictator Abdel Fatah al-Sisi. De premier bezegelde de deal gisteren samen met andere Europese leiders in Caïro. Afgelopen maanden had De Croo al 3 keer overleg met al-Sisi. 

"Ik kan gemakkelijk aan de zijkant blijven staan en kritiek geven, maar dan heb ik geen enkele impact", aldus De Croo in De Ochtend op Radio 1.

Waarover gaat het akkoord met Egypte?

Europa investeert 7,4 miljard euro in de grensbeveiliging en economie van Egypte, in ruil moet dat land vluchtelingen en migranten die de EU binnen willen, beter controleren. De deal is een voorbeeld van de nieuwe aanpak die Europa hanteert om migratie in te perken. Eerder waren er al gelijkaardige akkoorden met Turkije, Mauritanië en Tunesië.

Groen heeft probleem met De Croo in Caïro

Die kritiek komt er onder meer vanuit zijn eigen regering. Groen staat niet achter de deal en "vindt het een probleem dat De Croo ter plaatse was en de deal steunt". Dat zegt co-voorzitster Nadia Naji, ook in De Ochtend. 

De kwestie is niet binnen de regering besproken. De Europese lidstaten hadden namelijk geen zeggenschap over het akkoord, dat een eigen initiatief is van de Europese Commissie. De Croo speelt een rol in het akkoord omdat ons land op dit moment voorzitter is van de Raad van de Europese Unie. 

Zorgen over mensenrechten

"Met deze deal besteedt de EU het migratiebeleid uit aan Egypte. Europa schuift haar verantwoordelijkheid volledig weg naar andere landen", zegt Naji. "Het is een illusie om te denken dat mensen niet naar Europa zullen vluchten." 

Groen maakt zich vooral zorgen over de mensenrechten. "We weten niet op welke manier Egypte mensen zal tegenhouden. De mensenrechten zijn niet gewaarborgd." 

Volgens De Croo zijn daarover duidelijke afspraken gemaakt. Er zijn voorwaarden met betrekking tot het respecteren van mensenrechten verbonden aan het vrijmaken van het geld. "Dat mechanisme is een onderdeel van de deal", benadrukt de premier. 

Wij zijn de enige partij die zich nog verzet tegen de deal en die mensenrechten als prioriteit blijft zien

Nadia Naji, co-voorzitster Groen

Naji vreest hetzelfde scenario als na het controversiële migratieakkoord met Tunesië. Het regime dumpte er migranten uit Sub Sahara-Afrika in de woestijn zonder eten, drinken of onderdak. "Het doel heiligt de middelen als het gaat over minder migratie naar Europa", zegt Naji. "Wij zijn de enige partij die zich nog verzet tegen de deal en die mensenrechten als prioriteit blijft zien. Dat is een groot probleem."

Meer akkoorden nodig volgens De Croo

"Als je die irreguliere migratie wil tegengaan dan heb je akkoorden als dit nodig", aldus De Croo. "Dit soort akkoorden boeken resultaten. Ze zorgen ervoor dat de gruwelijke mensenhandel op de Middellandse Zee wordt stilgelegd."

"En door de akkoorden verbeteren de levensomstandigheden in transitlanden zoals Egypte. Als je die irreguliere migratie wil tegengaan dan heb je akkoorden als dit nodig."  

Na Turkije, Mauretanië, Tunesië en Egypte moeten dan ook nog meer landen volgen als het van De Croo afhangt. "Wij moeten er als Europeanen voor zorgen dat we met alle landen in ons nabuurschap dit soort akkoorden gaan maken."

Bekijk: "We moeten een halt roepen aan de irreguliere migratie", zegt De Croo in "De afspraak"

Videospeler inladen...

Meest gelezen