© BELGA

Assisen Tongeren: “Emre was goed in verhaaltjes en excuses verzinnen”

In het Tongerse hof van assisen getuigde woensdag de 56-jarige huisbaas van beschuldigde Hikmet Emre. De eigenlijke huurder was Önder A., de werkmakker van Hikmet, die bij het OCMW onder budgetbeheer stond. Via het OCMW werd ook iedere maand netjes de 475 euro huur betaald. Hikmet Emre was de huisbaas nog 1.200 euro verschuldigd voor herstellingskosten na geknoei aan de elektriciteitsinstallatie. Van dat verschuldigde bedrag zag de huisbaas nooit een euro terug, omdat Hikmet altijd met excuses kwam aandraven.

Sinds de feiten medio september 2014 is de huisbaas naar eigen zeggen niet meer in het bewuste appartement geweest. “Hikmet Emre was een vriendelijke man, die me altijd met mijnheer aansprak, maar dat is zo in hun cultuur. Hij was wel goed in het verzinnen van verhaaltjes of excuses. Eerst had hij beloofd dat hij een deel zou betalen, maar toen vertelde hij dat het voor de volgende week zou zijn. Tot op heden heb ik niks ontvangen”, aldus de huisbaas. In april 2014 was er een afspraak gemaakt dat Hikmet Emre de 1.200 euro, eventueel in schijven zou betalen. Om druk op de ketel te houden, werden er vanaf april 244 telefonische contacten geregistreerd tussen de huisbaas en Emre.

Tijdens het onderzoek verklaarde Hikmet dat hij, toen hij op 16 september 2014 de 64-jarige weduwe Wies Donders in Eisden-Dorp vermoordde en van haar bankkaarten beroofde, onder financiële druk stond van de huisbaas. Volgens de beschuldigde dreigde de huisbaas hem en zijn moeder op straat te zetten. De huisbaas verklaarde in de assisenzaal echter dat er niet echt een ultimatum was. De afbetaling was mondeling geregeld. “Ik was al tevreden geweest met eender welke betaling van een som geld”, zei de huisbaas, die op 16 september 2014 rond 18 uur zijn schoonzoon naar het appartement stuurde om de 1.200 euro op te halen.

Eerst was Hikmet niet aanwezig. “Plots kwam hij via de gemeenschappelijke ingang binnen. Toen vertelde hij dat hij het geld niet had. Hij kwam net van zijn werk in Duitsland. Als ik om 19 uur zou terugkomen, zou hij het geld wel hebben. Er was nog contact met mijn schoonvader. Ik ging er vanuit dat ik gewoon het geld moest oppikken en kon vertrekken. Toen ik wist dat er toch niets van ging komen, ben ik vertrokken”, aldus de schoonzoon, die verpleger is.

De schoonzoon had wel gezien dat Hikmet krassen had op zijn onderarm. Het waren verse wonden, verticale strepen. Volgens Hikmet had hij de letsels op het werk opgelopen. Een andere verklaring is dat de krassen door de vingernagels van het slachtoffer veroorzaakt zijn. Woensdagvoormiddag komt de onderzoeksrechter nog aan het woord.

(belga)

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Beste van Plus

Lees meer