Wie bijvoorbeeld in Tongeren naar Hasselt wil sporen tussen 10 en 14 april, zal een vervangbus moeten nemen.© Tom Palmaers

Spoorwerken

In april vijf dagen geen treinen tussen Hasselt en Tongeren, NMBS zet vervangbussen in

Hasselt/Tongeren -

Van woensdag 10 tot en met zondag 14 april rijden er geen treinen tussen Hasselt, Tongeren en het Waalse Liers. Dat geldt in beide richtingen. De NMBS voorziet in vervangbussen.

De NMBS onderbreekt die spoorverbinding zodat Infrabel, de infrastructuurbeheerder van het Belgische spoornet, aan lijn 34 kan werken. Dat is de spoorlijn die Hasselt via Bilzen en Tongeren met Liers (bij Herstal) verbindt. “In Bilzen en Tongeren gaan we de seininrichting vernieuwen alsook het Europese veiligheidssysteem ETCS, het European Train Control System, installeren”, licht Frédéric Petit, woordvoerder van Infrabel, toe. “Het ETCS zullen we eind dit jaar op die lijn in dienst nemen. Van die lijnonderbreking maken we ook gebruik om onderhoudswerken te doen: las- en slijpwerken aan het spoor en het nazicht van spoorstaven en wissels.”

Het station van Tongeren.© Tom Palmaers

Cruise control voor treinen

Tegen eind 2025 wil Infrabel ETCS uitgerold hebben over het hele Belgische spoornet. Na de treinramp in Buizingen op 15 februari 2010, waarbij 19 doden vielen door een menselijke fout, installeerde de NMBS versneld het automatische stopsysteem TBL1+-. Daarmee zijn sinds eind 2016 alle Belgische treinen uitgerust. “Het ETCS-systeem gaat als uniform veiligheidssysteem voor alle Europese landen nog een stap verder”, legt Petit uit. “ETCS controleert permanent de snelheid. Beschouw het als een soort cruise control voor de treinbestuurder. Het systeem remt ook automatisch af als de bestuurder een sein niet respecteert. Het bewaakt continu de veiligheid.”

© MARC HERREMANS - MEDIAHUIS

62 procent of 3.973 km van het Belgische spoornet is intussen al uitgerust met ETCS. De bijna 55 km van lijn 34 zullen daar vanaf eind 2024 bijkomen. “Het doel is om eind 2025 het volledige Belgische spoornet met ETCS uit te rusten.”

Vervangbussen

Voor de reiziger rijden er dus geen treinen vanaf woensdag 10 april tot en met zondag 14 april tussen Hasselt, Bilzen, Tongeren en Liers. En vice versa. De NMBS zet vervangbussen in aan de stations van Hasselt, Diepenbeek, Bilzen, Tongeren, Glons en Liers. Met een geldig ticket kunnen reizigers gebruikmaken van die bussen. (jbx)

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Beste van Plus

Lees meer