Er is geen bewijs dat vrouwen meer slaap nodig hebben dan mannen.
Foto: Getty Images

CHECK - Hebben vrouwen meer slaap nodig dan mannen?

Op sociale media wordt beweerd dat vrouwen meer slaap nodig hebben dan mannen. Vrouwen zouden zo'n 9 tot 10 uur slaap nodig hebben, terwijl mannen genoeg zouden hebben aan 7 tot 8 uur. Maar slaap is moeilijk te onderzoeken. Volgens experten kunnen er verschillen zijn tussen mannen en vrouwen, maar hangt hoeveel slaap je nodig hebt af van meerdere factoren. Echt bewijs ontbreekt voorlopig. 

Elke week duikt onze podcast 'Het uur van de waarheid' in de wereld van online bedrog, desinformatie en misleiding. Ook dit onderwerp komt uit de podcast. Alle afleveringen vind je hier.

In het kort 

Wat? De laatste maanden gaat op sociale media de bewering rond dat vrouwen meer slaap nodig hebben dan mannen. Volgens de berichten zou dit te maken hebben met  het verschil in de aanmaak van hormonen tussen beide geslachten, vrouwen zouden 's nachts het grootste deel van hun hormonen aanmaken en mannen doen dit overdag. 

Maar? Volgens experten is hier nog niet voldoende bewijs voor. Slaap is moeilijk te onderzoeken en bovendien iets heel individueels. Je slaapbehoefte ligt grotendeels vast in je DNA. Het is wel zo dat de hormonale cyclus bij vrouwen invloed heeft op hun slaapkwaliteit en -behoefte. Je slaapbehoefte neemt ook af naarmate je ouder wordt. 

De laatste maanden wordt op X en TikTok beweerd dat vrouwen meer slaap nodig zouden hebben dan mannen: vrouwen zouden 9 tot 10 uur slaap nodig hebben, terwijl dat voor mannen 7 tot 8 uur zou zijn.

Dit zou volgens sommige berichten komen doordat vrouwen bijna al hun hormonen 's nachts aanmaken en mannen ook overdag. Onderstaand bericht op X werd zo'n 8 miljoen keer bekeken. 

Professor Johan Verbraecken van het slaapcentrum aan het UZA nuanceert de stelling. Slaap is iets individueels en de behoefte kan variëren. "Vrouwen hebben soms dezelfde slaapbehoeften als mannen. Maar daar kan verandering in optreden, bijvoorbeeld door de vrouwelijke cyclus. Vooral tijdens de menstruatie kunnen vrouwen een grotere slaapbehoefte hebben dan mannen omdat dit vaak gepaard gaat met pijn en ongemakken."

Ook Dr. Sonia De Weerdt, hoofd van het slaapcentrum van UZ Brussel, bevestigt dat slaap persoonlijk is en vaak ook genetisch bepaald. "Hoeveel slaap iemand nodig heeft, wisselt  van persoon tot persoon en ligt op voorhand voor een groot stuk vast in je DNA."

Invloed van hormonen op slaap

De bewering dat vrouwen vooral 's nachts hormonen aanmaken en mannen meer overdag, vindt Verbraecken een sterke uitspraak. "Er is natuurlijk een zekere variatie, ook in de aanmaak van hormonen. Maar om nu te beweren dat mannen continu hormonen aanmaken en vrouwen enkel 's nachts, zou ik niet zo stellig durven benoemen", aldus Verbraecken. 

In een persbericht ter ere van de Internationale Dag Van De Slaap (15 maart) geeft de Belgian Association for Sleep Research and Sleep Medicine (BASS)  aan dat slaap verschillend is bij mannen en vrouwen. "Dit komt door de grote verschillen in de concentraties van een aantal slaapregulerende hormonen, en de schommelingen van deze hormonen bij vrouwen. Gewoonlijk hebben vrouwen meer diepe slaap, en recupereren ze beter van een korte nacht dan mannen." 

"Het is ook zo dat specifieke vrouwelijke lichamelijke veranderingen, waaronder menstruatie, zwangerschap en menopauze zorgen voor een verstoorde slaap.  Premenstruele klachten kunnen ook de slaap beïnvloeden", aldus BASS. 

Moeilijk te onderzoeken

Professor Miche De Meyer, verbonden aan het Universitair tandheelkundig centrum van de VUB, geeft aan dat een verschil in slaapbehoefte nog niet bewezen is. "Wat we wel uit onderzoek weten, is dat vrouwen vaker last hebben van slapeloosheid. Maar dat heeft vaak ook te maken met hun thuissetting, hun DNA en welke job ze uitoefenen." 

"Daarnaast zien we ook dat vrouwen meer bezorgdheden hebben over gezin of kinderen dan mannen. Dus op dit moment hebben we de neiging om te zeggen dat vrouwen misschien wel een stukje minder slapen dan mannen. Maar dat zijn enkel nog maar tendensen, ook dat is nog niet bewezen." 

Ook neemt de slaapbehoefte af met de leeftijd. "Ouderen hebben minder onafgebroken slaap nodig en zullen vaker een dutje doen. Bij de vrouw neemt dit toe na de menopauze."

Ook geeft professor Maarten Van Den Bossche, psychiater bij UPC KU Leuven, aan dat studies naar slaap niet altijd een volledig beeld geven. "Het onderzoeksgebied rond slaap is vrij recent. Daarnaast is het ook niet eenvoudig om studies te doen naar slaap. Het is moeilijk om mensen onder scanners te laten slapen, mensen slapen tijdens onderzoek ook niet zoals thuis. Slaapstudies kunnen dus soms een vertekend beeld geven."

Conclusie

  • Op sociale media wordt gezegd dat vrouwen meer slaap nodig hebben dan mannen.
  • Dit zou volgens de berichten komen, omdat vrouwen 's nachts het grootste deel van hun hormonen aanmaken en mannen ook hormonen aanmaken overdag.  
  • Hier is volgens experten nog niet voldoende bewijs voor. 
  • Hoeveel slaap iemand nodig heeft, is heel persoonlijk. Je slaapbehoefte ligt ook al grotendeels vast in je DNA. 
  • Het is wel zo dat de hormonale cyclus bij vrouwen een invloed heeft op hun slaapkwaliteit en behoefte. 
  • We vinden dan ook 'geen bewijs' voor deze bewering. 

Meer informatie over de factchecks van VRT NWS? 

Zoek je meer verhalen van VRT NWS CHECK over factchecking, desinformatie of online bedrog? Die vind je hier

Wil je weten hoe we te werk gaan bij het factchecken? Dat lees je in dit artikel

Heb je vragen of opmerkingen of wil je weten wie er in ons team zit? Dat lees je in dit artikel.  

Je vindt onze factchecks ook terug bij deCheckers, samen met betrouwbare factchecks van enkele andere Vlaamse en Nederlandse redacties. 

Wil je iets laten checken? Stuur ons dan een mail via check@vrtnws.be.  

VRT NWS is erkend lid van het International Fact-Checking Network

Meest gelezen