Twintiger riskeert werkstraf voor dollemansrit door Lanaken: “Agenten hebben me zonder reden in elkaar geslagen”

Lanaken -

Een twintiger uit Maastricht riskeert een werkstraf omdat hij een politiecombi wilde rammen tijdens een verkeerscontrole na een avondje feesten. “Hij had 1,72 promille in zijn bloed. Stomdronken dus”, klonk het aan de kant van de agenten. Zelf ontkent hij de feiten. “Ze hebben me zonder reden in elkaar geslagen.”

Shauni Deferm

Op 14 augustus 2021, net voor middernacht, kreeg de politiezone LAMA een melding over een MINI Cooper die vanuit Maastricht de grens met Limburg overstak. De agenten reden met hun anonieme Skoda achter de man (27) aan, maar al snel had hij door dat hij gevolgd werd. In paniek duwde hij het gaspedaal in en probeerde hij te vluchten voor de politiecontrole. Maar toen liep het volgens meester Erik Schellingen, de raadsman van de betrokken agenten, mis. “Hij haalde snelheden van 130 kilometer per uur waar je slechts 70 mocht rijden. Hij had ook 1,72 promille in zijn bloed. Stomdronken, dus.”

Inrijden op combi

De man veroorzaakte volgens Schellingen een dollemansrit doorheen Lanaken. “Er was een groot evenement aan de gang en de agenten hebben hem dus proberen te stoppen door de combi in het midden van de weg te parkeren. Maar hij reed vol in op het voertuig. De agenten konden nog net op het laatste moment achteruit rijden om een aanrijding te voorkomen.” Vervolgens vluchtte de twintiger volgens Schellingen te voet verder, maar toen de agenten hem probeerden te overmeesteren zou de man zich verzet hebben. “Een van de agenten raakte gewond aan zijn pols en hij had een spierscheur in zijn been”, aldus Schellingen die voor de man een schadevergoeding van 1.000 euro vraagt.

De procureur volgt het verhaal van de politie en stelt dat de verklaringen van de agenten overeenkomen. Zij vraagt een werkstraf van 200 uur en een geldboete van 1.200 euro.

© Tom Palmaers

Vrijspraak 

Zelf ontkent de jongeman het verhaal. Volgens hem stond de combi niet in het midden van de weg geparkeerd en was niet hij, maar wel de politie, agressief. Hij werd getackeld en met een matrak bewerkt, verklaarde hij. “Ze hebben me zonder reden in elkaar geslagen. Toen ik probeerde te filmen met mijn telefoon hebben ze die uit mijn handen geslagen. De meeste agenten hebben dash- of bodycams maar dat was er toen allemaal niet.”

Zijn raadsman, meester Bert Partoens, stelt ook dat het onderzoek niet onafhankelijk gevoerd is omdat agenten van dezelfde politiezone de feiten onderzochten. “Binnen een lokale zone gaat men niet tegen zijn collega zeggen dat die te ver is gegaan. Waarom moest men met vier man op mijn cliënt springen als hij al geboeid was? De politie staat niet boven de wet.” Hij vraagt dan ook de vrijspraak en ondergeschikt een werkstraf.

Vonnis volgt op 15 april.

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Beste van Plus

Lees meer