Themabeeld.© Shutterstock

Zonhovenaar riskeert 2 jaar voor neersteken vriend: “Ik wilde hem wakker maken”

Bilzen/Zonhoven -

Een 38-jarige man uit Zonhoven riskeert twee jaar cel met uitstel onder voorwaarden voor het neersteken van een vriend. Het slachtoffer was in slaap gevallen en werd wakker in een plas bloed. Volgens de dertiger ging het om een ongeluk: “Ik wilde hem wakker maken door hem met een mes te prikken.”

Shauni Deferm

De feiten vonden plaats op 6 april 2019, in een appartement in Bilzen. Het slachtoffer viel tijdens zijn bezoek in slaap en werd uiteindelijk wakker in een plas bloed. “Hij had steekwonden van een en drie centimeter in zijn buik en op het sleutelbeen. Hij moest naar spoed om de wondes te laten naaien”, sprak de advocate van de man, meester Evelien Beyens, voor de Tongerse correctionele rechtbank. Toen de man wakker werd, ontstond er nog een gevecht waarbij er met een stoel geslagen werd.

82.000 euro

Volgens de dertiger, die tijdens de feiten onder invloed was van drugs, wilde hij zijn vriend geen kwaad doen en gaat het om een ongeluk. “Ik wilde hem wakker maken door hem met een mes op zijn buik te prikken. Ik heb niet gestoken, maar op het moment dat ik prikte is hij naar boven gekomen”, klonk het.

De Tongerse procureur hecht geen geloof aan dat verhaal en vraagt een celstraf van twee jaar en een geldboete van 8.000 euro, eventueel met uitstel onder probatievoorwaarden zodat de man zich kan laten begeleiden voor zijn drugsprobleem.

De raadsman van het slachtoffer vraagt op basis van het deskundig verslag een schadevergoeding van 82.000 euro omdat de man er een trauma aan overhield. “Het is heel erg in zijn hoofd blijven spelen en hij voelt zich nergens meer veilig. Hij kan zelfs niet meer op zichzelf wonen.”

Depressie en waanbeelden

Meester Christophe Daerden, die optrad voor de dertiger, stelt zich veel vragen over het deskundigenverslag. “De burgerlijke partij had al jarenlang psychologische problemen zoals depressies en waanbeelden door het druggebruik. Er valt dus niet uit te sluiten dat er nog andere oorzaken zijn voor de tijdelijke werkonbekwaamheid. Ik vraag me af hoe die arts meer dan drie jaar na de feiten kan attesteren dat die schade een gevolg is van de feiten.”

Verder stelt hij dat zijn cliënt geen opzettelijke slagen en verwondingen heeft toegebracht en vraagt de herkwalificatie. Hij wijst tot slot op de schending van de redelijke termijn. “Een eenvoudige schuldigverklaring is dus mogelijk”, klonk het.

Vonnis volgt op 15 april.

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Beste van Plus

Lees meer