Direct naar artikelinhoud
NieuwsCharleroi

Zwaargewonde agent (33) vecht nog steeds voor zijn leven: dit weten we over dodelijke huiszoeking Charleroi

Plaats van de schietpartij.Beeld BELGA

Een zwaargewonde agent van de speciale eenheden is nog steeds in kritieke toestand nadat hij werd neergeschoten bij een huiszoeking in Charleroi. De schutter en ook een andere agent zijn overleden aan hun verwondingen. Wat weten we ondertussen?

Wat is er gebeurd?

Een huiszoeking in de Rue de l’Étang in Lodelinsart, een deelgemeente van Charleroi, is maandagochtend uitgemond in een dodelijke schietpartij. Volgens Vincent Fiasse, procureur des Konings van Charleroi, maakt de operatie deel uit van een onderzoek rond bendevorming en illegale handel in voertuigen, drugs en wapens.

Toen de agenten van de speciale eenheden zich bij de woning voor de huiszoeking aandienden en zich kenbaar maakten, werden ze bijna onmiddellijk onder vuur genomen door een man vanachter een deur. De schutter schoot zijn vuurwapen volledig leeg op de eliteagenten, drie raakten daarbij gewond en werden geëvacueerd. Eén agent is overleden aan zijn verwondingen, een tweede agent is in kritieke toestand overgebracht naar een ziekenhuis. Hij vecht nog voor zijn leven. Een derde gewonde is gehospitaliseerd, maar verkeert niet in levensgevaar.

De dader werd uiteindelijk overmeesterd en gearresteerd. Het parket bevestigt dat hij in kritieke toestand naar een ziekenhuis is overgebracht, waar hij intussen overleden is.

Wat weten we over de schutter?

Buurtbewoners getuigen bij verschillende media dat de ondertussen overleden schutter Ricardo G. heette. Volgens de buren was G. een rustige man, ergens in de vijftig, die al een aantal jaren met zijn vrouw in het huis woonden. Het stel zou ook twee volwassen dochters hebben, die het huis uit zijn.

Zijn buren zagen hem niet als een crimineel, maar Ricardo was geen onbekende voor justitie. Hij had meerdere diefstallen op zijn kerfstok. Dat schrijft Sudinfo.

Hoe wordt er gereageerd?

Eric Snoeck van de federale politie spreekt op de persconferentie van een “zwarte dag”. Hij zegt dat de eliteagenten van de speciale eenheden weliswaar getraind zijn voor dergelijke interventies, “toch was dat niet genoeg vandaag, helaas”. Hij roept op tot sereniteit, een boodschap die gedeeld wordt door minister van Veiligheid Annelies Verlinden (cd&v). Justitieminister Paul Van Tigchelt (Open Vld) noemt dit “een nachtmerrie voor elke agent en voor iedereen die instaat voor onze veiligheid”.

Persconferentie in Jumet.Beeld BELGA

Verlinden zegt het nieuws van het overlijden “met afschuw” vernomen te hebben. De slachtoffers maken deel uit van de eenheden POSA (Protectie, Steun, Observatie en Arrestatie) en van de DSU (Directie Special Units). “Politiewerk is vaak gevaarlijk werk, waarbij politiemensen steeds kunnen worden geconfronteerd met onvoorziene situaties”, zegt ze op X. “Onze politiemensen, die dag en nacht werken voor de veiligheid van onze samenleving, verdienen ons diepste respect.”

Twitter bericht wordt geladen...

De woning in de Rue de l'Étang in Lodelinsart.Beeld BELGA
Zwaargewonde agent (33) vecht nog steeds voor zijn leven: dit weten we over dodelijke huiszoeking Charleroi
Beeld rv