Tv-beeld van de lancering van de Noord-Koreaanse raket op de Zuid-Koreaanse televisie.
Foto: AP

Noord-Korea lanceert (opnieuw) ballistische raketten, projectielen landen in de Japanse Zee

Noord-Korea heeft verschillende korteafstandsraketten afgevuurd in de richting van de Japanse Zee, dat melden Zuid-Korea en Japan. De lanceringen gebeuren net op hetzelfde moment dat de Amerikaanse minister van Buitenlandse Zaken, Antony Blinken, een bezoek brengt aan Zuid-Korea.

Zowel Japan als Zuid-Korea melden dat Noord-Korea verscheidene ballistische raketten heeft gelanceerd. Het is de 6e keer dit jaar dat Noord-Korea oefeningen met raketten doet. De raketten hebben een afstand van ongeveer 300 kilometer afgelegd en bereikten een maximale hoogte van 50 kilometer.

Na de vlucht kwamen de raketten in de Japanse Zee tussen het Koreaanse schiereiland en Japan terecht. De Japanse eerste minister Fumio Kishida veroordeelt de raketlanceringen. Kishida noemt de tests een "bedreiging voor de vrede en veiligheid van Japan, de regio en de internationale gemeenschap."

De eerste minister wijst er ook op dat de raketlanceringen in strijd zijn met een resolutie van de Veiligheidsraad van de Verenigde Naties die Noord-Korea verbiedt om zulke testen uit te voeren.

De Zuid-Koreaanse minister van Defensie Shin Won-sik zegt dat Noord-Korea de laatste weken bezig is met het testen van een nieuwe soort korteafstandsraket. "Het is onduidelijk waarvoor de raketten precies dienen. Er bestaat een grote kans dat de oefeningen een laatste test zijn voor dat de raketten naar Rusland worden gestuurd", heeft Won-sik in een persconferentie medegedeeld.

Drukkingsmiddel

Net op het moment van de raketlanceringen brengt de Amerikaanse minister van Buitenlandse Zaken een bezoek aan Seoel. Hij is naar de Zuid-Koreaanse hoofdstad afgezakt voor een conferentie over democratie. Blinken heeft medegedeeld dat de Verenigde Staten nog nauwer zal samenwerken met Zuid-Korea om de dreiging van Noord-Korea tegen te gaan.

Volgens experts zijn de rakettesten een drukkingsmiddel van Noord-Korea om in te zetten bij diplomatieke onderhandelingen met de Verenigde Staten. Noord-Korea wil dat de sancties versoepeld worden, zonder dat het kernwapens moet opgeven.

De Amerikaanse minister van Buitenlandse Zaken Antony Blinken ontmoet zijn Zuid-Koreaanse tegenhanger Cho Tae-yul in Seoel.
Foto: AP

Meest gelezen