Man die vriendin verkrachtte en vrouw aanrandde op Gentse Feesten, riskeert 6 jaar cel: “Ze gaat niet meer naar de fitness, uit schrik om hem tegen te komen”

J. stond maandag in de Gentse rechtbank terecht en riskeert zes jaar effectieve celstraf.© SD

Deinze / Gent -

Een 30-jarige man uit Deinze verkrachtte in 2022 een vriendin na een feestje en randde een vrouw aan op de Gentse Feesten. Een jaar eerder werd hij al veroordeeld voor zedenfeiten. Het openbaar ministerie vorderde maandag in de Gentse rechtbank zes jaar effectieve celstraf.

Simon Dekaezemaker

”Ze gaat niet meer naar de fitness uit schrik om hem daar tegen te komen. We hebben maar één wagen en ik moet haar elke dag naar haar werk brengen.” De vriend van één van de slachtoffers getuigde maandag voor de Gentse rechtbank over de impact van de zware feiten op de vrouw.

Met het hoofd naar beneden aanhoorde een 30-jarige man uit Deinze de getuigenis. Hij wordt door het openbaar ministerie vervolgd voor een brutale verkrachting van een vriendin en een aanranding. De man bekende de feiten, die telkens kort na elkaar gebeurden.

Bedreigd met mes

Na een feestje in mei 2022 waar J. alcohol en drugs gebruikte bij vrienden, gaf een vriendin hem een lift naar huis. De man pakte eenmaal thuis haar autosleutels af en lokte haar mee in haar woning. Daar sloeg de sfeer om. ”U gedroeg zich nadien als een beest”, merkte de rechter op.

J. vergreep zich aan haar en probeerde haar daarop te verkrachten. Hij sleurde haar aan haar polsen naar de keuken. Daarnaast gebruikte hij een mes om haar te bedreigen en beet hij de vrouw in haar hals. De vrouw verzette zich en kon zich loswrikken. Ze sloeg op de vlucht.

De vrouw verstopte zich daarna in een kamer. J. forceerde de deur en verkrachtte haar daar op een bed. Ze kon uiteindelijk haar vriend verwittigen en J. werd daarop door de politie ondervraagd. ”Maar de interpellatie van politie en gerecht maakte weinig indruk”, merkte de procureur op.

Tijdens het lopende gerechtelijk onderzoek pleegde de dertiger opnieuw zedenfeiten. Tijdens de Gentse Feesten in juli 2022 viel hij een vrouw lastig. Hij belaagde haar eerst. “Ooit een pistool tegen je hoofd gehad”, schreeuwde hij. Hij randde het slachtoffer aan, dat daarop klacht indiende.

Daarop werd J. opgepakt en vloog hij in de cel. De beklaagde zat een jaar in voorhechtenis in de gevangenis en zit sindsdien in een psychiatrisch ziekenhuis. Volgens zijn advocaat werkt de man daar hard aan zijn problemen, beseft hij de ernst van de feiten en heeft hij schuldinzicht.

Probatie-structuur

Het is niet de eerste keer dat J. in aanraking komt met politie en het gerecht. In 2021 werd hij al veroordeeld voor feiten van aanranding en kreeg hij vier jaar celstraf met probatie-uitstel. Hij moest niet naar de gevangenis als hij zich aan voorwaarden hield en werkte aan zichzelf.

“Maar in die periode pleegde de man kort na elkaar deze feiten”, pleitte de procureur maandag. “Dat toont de ingesteldheid van deze man aan.” Het openbaar ministerie vorderde daarom door zijn recidivegevaar een effectieve gevangenisstraf van zes jaar en een opvolging door justitie.

Zijn advocaat haalde aan dat zijn cliënt kampt met een problematiek en die moet aanpakken. “Dat doet hij best in een sterke omkadering en daar is de gevangenis niet de beste plaats voor. Ik vraag om deze uitgewerkte probatie verder te zetten en zo het recidivegevaar aan te pakken.

Zelf nam J. op het einde van de zitting als laatste zelf ook het woord. “Ik greep naar alcohol en drugs om mijn problemen te vergeten, ik besef wat ik gedaan heb.” De rechter pikte daarop in. “Na het vonnis in 2021 had u al actie moeten ondernemen.” Uitspraak valt op 15 april.

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Beste van Plus

Lees meer

Meest Gelezen