Berkenpollenseizoen start deze week: hoe kan je je wapenen tegen hooikoorts? 

Het berkenseizoen lijkt deze week van start te gaan. Door het zachte weer de komende dagen worden er veel berkenpollen in de lucht verwacht. Wie allergisch is voor berkenpollen, kan daar last van ondervinden. "De piek komt normaal begin april. Mensen met een allergie nemen best nu al medicatie", zegt neus-keel-oorarts Philippe Gevaert. 

Pollenalarm! Als je last hebt van hooikoorts, houd je de komende dagen best rekening met de pollen van de berk. Het KMI, het Koninklijk Meteorologisch Instituut, waarschuwt voor hoge stuifmeelconcentraties in de lucht de komende dagen. “Dat komt door de berken die uitzonderlijk vroeg in bloei staan. Het is van 1990 geleden dat de berk al zo vroeg in bloei stond”, klinkt het bij het KMI. 

Mensen met een berkenpollenallergie zullen de komende dagen waarschijnlijk al last ondervinden. “Elk jaar komt de piek op een ander moment. Dit jaar komt die waarschijnlijk begin april.” Dat zegt Philippe Gevaert, neus-keel-oorarts in het UZ Gent en gespecialiseerd in allergieën, in De Wereld Vandaag op Radio 1. 

Beluister het gesprek met neus-keel-oorarts Philippe Gevaert in De Wereld Vandaag op Radio 1:

“Op de Airallergy-pagina van gezondheidsinstituut Sciensano kan je zien hoeveel pollen er zijn.” Enkele dagen geleden stelde Sciensano een verhoogd aantal berkenpollen vast. Dat heeft waarschijnlijk te maken met het zachte weer op zaterdag. 

BEKIJK: Er is een piek van berkenstuifmeel op komst

Videospeler inladen...

Neussprays en pilletjes

“Mensen met een allergie beginnen beter nu al met medicatie”, waarschuwt dokter Gevaert. “Hoe sneller je begint met medicatie, hoe minder je lichaam reageert op het ogenblik van de piek. Als de piek er is, komt medicatie te laat.”

Enerzijds zijn er de neussprays met cortisonemedicijn. Volgens de neus-keel-oorarts hebben die sprays meer tijd nodig om effectief te worden. Anderzijds zijn er de pilletjes die onmiddellijk effect hebben.

“We raden mensen met een allergie niet aan om binnen te blijven. De pollen ontwijken, is heel moeilijk. Als je allergisch bent is het aangeraden om na een fietstocht thuis je kleren uit te doen en je te wassen. Zo zijn alle pollen uit je haar verdwenen.”

FFP2-mondmaskers

“Ook FFP2-mondmaskers helpen. Tijdens de coronacrisis hadden mensen met een allergie minder last. Als je zwanger bent, kan je ook medicatie nemen. De neusspray met cortisone wordt niet opgenomen in de bloedbaan.”

In België is 10 procent van de bevolking allergisch voor berkenpollen. Samen met de allergieën voor andere bomen, grassen en huisstofmijt komt dat aantal op bijna 40 procent van de bevolking. “Het is mogelijk dat je plots na dertig jaar toch allergisch wordt voor berkenpollen”, vertelt Gevaert. “Een algemene verklaring is er niet. Maar een hygiënische levensstijl kan een effect hebben.”

Dat er meer allergieën voorkomen dan vroeger, bevestigt Gevaert. “Voor de Tweede Wereldoorlog was 5 procent van de Belgische bevolking allergisch. Nu is dat 30 procent van de bevolking.”

Meest gelezen