© Tom Palmaers

Hikmet Emre blijkt een veelprater op beelden van reconstructie

De Tongerse onderzoeksrechter Dirk Meesen heeft woensdagmiddag beelden getoond van de wedersamenstelling van de roofmoord op de 64-jarige weduwe Wies Donders in Eisden-Dorp (Maasmechelen). De 40-jarige beschuldigde Hikmet Emre, een illegale Turk uit Maasmechelen, bleek op de beelden een veelprater te zijn. Hij doodde op 16 september 2014 Wies Donders in haar huisje aan de Elegaststraat en nam vier van haar bankkaarten mee. De dag van de reconstructie, op 8 juni 2015, bekende Hikmet pas dat hij wel degelijk degene was die Wies om het leven had gebracht. Hij kwam ook met een volledig nieuwe versie op de proppen.

Op de beelden en geluidsfragmenten had hij het steevast over “de mevrouw die overleden is”. Over het geweld dat hij gebruikte om Wies om het leven te brengen, kon hij zich niets meer herinneren. Op de wedersamenstelling vertelde hij opeens dat hij Wies met een stuk hout op het hoofd had geslagen. Dat stuk hout zou hij buiten ergens in een parkje hebben weggegooid, maar dat werd niet teruggevonden. De wetsdokter, ook aanwezig op de reconstructie, verduidelijkte dat het verbrijzeld strottenhoofd bij Wies Donders enkel afkomstig kon zijn van harde, zeer zware stampen. “Ik ga niet zeggen dat ik het niet gedaan heb. Ik weet het niet meer. De overleden mevrouw is absoluut onschuldig”, hoorde de jury Hikmet zeggen op de videobeelden.

“Het was een vermoeiend onderzoek. Hij wijzigde meermaals zijn verklaringen. En dat moest telkens gecheckt worden. Eigenlijk begon het als een onvrijwillige doodslag, maar we hebben alle zeilen moeten bijzetten toen bleek dat het slachtoffer een verbrijzeld strottenhoofd had. Er blijven nu nog blinde vlekken in het onderzoek. Bepaalde zaken, die hij verklaarde, kunnen kloppen met de vaststellingen. Emre heeft ons meerdere keren verrast,’‘ vertelde de onderzoeksrechter.

Na het doden van Wies Donders ging Emre in het huis van het slachtoffer op het gelijkvloers twee sigaretjes rollen met het machientje van het slachtoffer. Emre zei dat hij de bewuste 16 september 2014 klusjes ging oplijsten bij Wies Donders, hoewel Wies af en toe op twee andere vaste klusjesmannen een beroep deed. Dat liet hij ook duidelijk zien op de wedersamenstelling, zoals een lekkage aan de overkapping, een kapotte douchestang en het plaatsen van gordijnkasten. Hij zou die klusjes ook hebben kunnen oplijsten om dat in zijn verhaal te doen kloppen. Over de aanwezigheid van zijn DNA onder de vingernagels van het slachtoffer zei Emre dat het perfect mogelijk was omdat hij Wies Donders had aangeraakt, nadat die op de grond voor haar leven vocht.

Woensdag vanaf 14.15 uur komen een DNA-deskundige, de wetsdokter en de gerechtspsychiater aan het woord.

(belga)

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Beste van Plus

Lees meer