Aangeboden door HBVL Shop

Je huis isoleren? Deze volgorde werkt het best!

Het isoleren van je woning speelt een sleutelrol in het verminderen van je energiekosten en het verbeteren van je EPC. Omdat warme lucht van nature opstijgt, is het aan te raden om je isolatiewerkzaamheden te starten bij het hoogste punt van je huis en zo naar beneden te werken. Hier vind je een praktische gids die je door dit proces leidt, met als doel je woning niet alleen warmer maar ook zuiniger te maken.

Begin met het dak 

Tot 30% van de huishoudelijke warmte kan verloren gaan via het dak, waardoor dakisolatie bovenaan de lijst van isolatiewerkzaamheden staat. Afhankelijk van het soort dak dat je hebt, varieert de aanpak. Bij een hellend dak kan de warmte vastgehouden worden door isolatieplaten tussen de kepers te klemmen. Het is ook belangrijk om een dampscherm toe te voegen om vochtproblemen te voorkomen. Bij een plat dak komt de isolatie bovenop het bestaande dak, waarna een nieuwe dakbedekking wordt gelegd.

Of overweeg zoldervloerisolatie 

Wanneer de zolderruimte onbenut blijft, is het isoleren van de zoldervloer in plaats van het dak een eenvoudige en budgetvriendelijke methode om vergelijkbare isolatiewaarden te behalen.

LEES OOK. Volg deze 5 stappen voor een succesvolle energetische renovatie 

Ga verder met je gevel 

Circa 25% van de warmte ontsnapt via de gevel. Buitengevelisolatie staat bekend om haar hoge rendement bij het tegengaan van deze verliezen. Dit type isolatie biedt ook de kans om de buitenkant van je huis opnieuw op te frissen met een keuze uit materialen zoals crepi of steenstrips.

Als buitengevelisolatie geen optie is, biedt spouwmuurisolatie een goed alternatief. Kies in dat geval voor vochtbestendig en dampdoorlatend isolatiemateriaal, zoals glaswol.

Eindig met je vloer 

Als laatste stap is er de vloerisolatie, die warmteverliezen voor ongeveer 10% kan verminderen. Deze maatregel maakt je vloer niet alleen aangenamer qua temperatuur, maar helpt ook je verwarmingskosten te verlagen. Bij huizen met vloerverwarming is het bovendien noodzakelijk voor een efficiënte verspreiding van de warmte.

Niet vergeten: ventilatie 

Het verbeteren van de isolatie maakt je huis zuiniger maar ook meer luchtdicht. Daarom is een professioneel geplaatst ventilatiesysteem van groot belang om vochtproblemen te voorkomen en een constante aanvoer van gezonde lucht te garanderen.

Speciale aanbiedingen voor onze lezers 

Door deze aanpak te volgen, van dak tot vloer, zorg je voor een optimaal geïsoleerde woning. Dit draagt niet alleen bij aan een duurzamer milieu, maar zorgt ook voor aanzienlijke besparingen op je energiefactuur. Onze renovatiepartner Group Protect biedt exclusieve lezersvoordelen voor wie wil isoleren en ventileren. Ontdek op hbvlshop.be hoe je je huis niet alleen warmer maar ook gezonder en energiezuiniger kunt maken.

Gerelateerd

Nieuwe Video's

Nog meer nieuws