Matthias Devos waagde een gok door een pizza met ananas te maken.© if

Matthias (40) wint Belgisch kampioenschap pizza bakken door er ananas op te leggen: “Álles kan lekker zijn op een pizza”

Sint-Denijs-Westrem -

Matthias Devos (40) van pizzeria Brutal in Sint-Denijs-Westrem heeft lef. Aan het Belgisch kampioenschap pizza bakken nam hij deel met als een van de ingrediënten ... het verguisde ananas. Zijn gok werd beloond, want zijn creatie won in de categorie plaatpizza’s.

Lotte Ruysschaert

Het Belgisch kampioenschap pizza bakken werd vorige week georganiseerd door de Belgium Pizza League. De vier Italiaanse juryleden werden daar verrast door de pizza van Matthias Devos. “Ze reageerden verwonderd”, vertelt de chef.

“Er was één echte Napolitaan bij die alleen Italiaans sprak. Hij begreep het eerst niet maar toen hij mijn deeg zag, wilde hij toch proeven. Uiteindelijk was hij enthousiast door zowel het deeg als de topping.”

Devos kwam dan ook niet opdagen met een beruchte pizza Hawaï, maar liet zich inspireren door een Mexicaanse taco. “Enkele jaren geleden reisde ik door Mexico en daar leerde ik de taco al pastor kennen. Ik besloot de taco te vervangen door een pizzabodem en er zo een pizzaversie van te maken.”

Zijn pizza al pastor maakt hij door het pizzadeeg met de tomatensaus al voor tachtig procent te bakken. Vervolgens legde hij er ’nduja op, een Calabrische pikante worst, en de peper chipotle. De pizza gaat daarna terug in de oven, waarna Devos hem vers belegt met gemarineerd varkensvlees, gebrande maïs, rode ui, koriander, stracciatella, limoen, passievrucht en als opvallendste ingrediënt: verse ananas. (lees verder onder de foto)

Op de pizza al pastor liggen onder meer passievrucht, ananas, stracciatella en varkensvlees.© if

Passievrucht

“Het is een heel luchtige pizza, doordat ik het deeg zelf maak en drie dagen laat rusten voor ik het uitrol. Hij smaakt wat pikant door de toppings, maar de ananas en passievrucht maken het fris.” De chef kreeg voorlopig nog geen negatieve commentaar op zijn creatie.

Devos won in de categorie plaatpizza’s. Dat zijn pizza’s die hun oorsprong in Rome vinden, in tegenstelling tot de traditionele ronde, Napolitaanse pizza’s. “Plaatpizza’s hebben een dikkere bodem en worden gebakken op grote platen van veertig bij zestig centimeter.”

In Brutal verkoopt de chef al meer dan twee jaar plaatpizza’s met een originele twist. “Ik denk dat alles lekker kan zijn op een pizza, zolang het maar een kwalitatief product is. Ik maakte eens pizza met stoofvlees en frieten erop, en ook die viel in de smaak bij de klanten.”

Brutal, Kortrijksesteenweg 1137, Sint-Denijs-Westrem. Open van woensdag tot en met zaterdag. www.brutalpizza.be
Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Beste van Plus

Lees meer