De Kevser-moskee in Aalst verliest haar vergunning voor een jaar.
Foto: Annabel Podevyn

Kevser-moskee in Aalst is eerste moskee die voor jaar erkenning verliest

Vlaams minister van Binnenlands Bestuur Gwendolyn Rutten (Open VLD) heeft de erkenning van de Aalsterse Diyanet-moskee Kevser voor een jaar geschorst. Dat schrijft De Standaard en het nieuws wordt bevestigd aan VRT NWS. De moskee verliest nu voor een jaar haar financiering. Eerst kon de overheid enkel erkenningen volledig schrappen, het is de eerste keer dat er gekozen wordt voor een schorsing.

De ogen waren al een tijdje gericht op de Aalsterse Kevser-moskee. "Er was een vermoeden van buitenlandse inmenging", duidt Gwendolyn Rutten (Open VLD). "Het gaat om een moskee uit de Diyanetgroep en daarvan wordt wel vaker gezegd dat ze de antennes van Erdogan zijn."

Toch is dat niet de reden waarom Rutten ervoor kiest om de moskee voor een jaar te schorsen. "Het gaat hier om een toepassing van het eigen Vlaamse decreet. Dat zegt dat je als geloofsgemeenschap een gebedsruimte moet hebben die toegankelijk is voor het publiek en waar gelovigen terechtkunnen."

Dat is in de moskee in Aalst al 2 jaar niet meer het geval. "Nu blijkt dat ze de beloftes om alles in orde te maken niet kunnen waarmaken, kan ik niet anders dan de wet volgen en kies ik ervoor de moskee een jaar te schorsen."

Ook de burgemeester van Aalst Christoph D'Haese (N-VA) volgt Rutten in haar beslissing. "We hebben respect voor de vrijheid van geloofsbeleving, dat is essentieel. Maar het moet wel open en transparant verlopen. Bij deze moskee zijn er te veel vraagtekens."

Stopzetting financiering

Een beslissing met gevolgen. De Vlaamse overheid beslist over de erkenning, de provincie Oost-Vlaanderen komt met de financiering, bijvoorbeeld voor water of elektriciteit. Die zal de Kevser-moskee verliezen voor het komende jaar, zo voorspelt Rutten.

"Een logisch gevolg en een duidelijk signaal. Een erkenning is niet zomaar iets. Het zijn rechten en plichten en nu hebben ze een jaar om die in orde te stellen."

Of de imam zijn loon zal blijven krijgen, is dan weer een beslissing die de federale overheid moet nemen. De bedienaar van de erediensten wordt door de Belgische staat betaald. "Maar het is de logica zelf dat ook dat wordt stopgezet. Als er geen gebedsruimte is waar je je gelovigen kan toespreken, is het logisch dat je de imam niet financiert."

Geen definitieve schorsing

Het is de eerste keer dat een erkenning van een moskee geschorst wordt voor 1 jaar, want ervoor kon de overheid enkel een lokale geloofsgemeenschap erkennen ofwel de erkenning definitief intrekken. Het kan na een jaar dus terug goed komen. "Enkel als de verbouwing – waar men al twee jaar zegt aan te werken, maar waar we geen evolutie zien – in orde komt."

"Ik denk dat absolute waakzaamheid wel aan de orde is. Ik ben misschien bijzonder streng, maar ook bijzonder rechtvaardig", zegt D'Haese nog. "De veiligheid garanderen in ons land is van essentieel belang en dan moeten we een voorbeeld stellen zodat radicalisering binnen geloofsgemeenschappen wordt tegengegaan."

Meest gelezen