In totaal komen er 64 camera's bij in de verschillende districten.
Foto: VRT

Stad Antwerpen breidt cameranetwerk verder uit tot ruim 800 camera's

De stad Antwerpen gaat haar cameranetwerk verder uitbreiden. In een keer komen er 64 camera's bij in bijna alle districten en dat brengt het totaal op 819 camera's.Ā ā€œCameraā€™s zijn een bijzonder dankbaar instrument voor een kordate aanpak van criminaliteit en overlast", zegt burgemeester Bart De Wever (N-VA).

Het cameranetwerk in de stad Antwerpen werd sinds 2000 stelselmatig uitgerold. De eerste camera's werden langs de Meir geplaatst en later kwamen er camera's bij in Antwerpen-Noord en Borgerhout om criminaliteit in beeld te brengen.

Het cameranetwerk breidde zich als een spinnenweb uit over de stad en daar komen nu opnieuw extra camera's bij. Zo komen er 55 vaste toezichtscamera's en 9 vaste ANPR-camera's bij, zodat er in totaal - verspreid over de districten - 819 camera's zullen zijn.

De stad heeft dan 583 vaste camera's en 40 mobiele camera's. De lokale politie heeft dan weer 183 vaste en 10 mobiele ANPR-camera's, en 3 drones.

Ik krijg nooit de vraag waarom er cameraā€™s in de buurt hangen, maar wel: waarom hangen ze er nog niĆ©t?
Bart De Wever (N-VA), burgemeester van Antwerpen

ā€œTijdens gesprekken met Antwerpenaren krijg ik eigenlijk nooit de vraag waarom er cameraā€™s in de buurt hangen. De enige vraag is: waarom hangen ze er nog niĆ©t,ā€ zegt burgemeester Bart De Wever (N-VA).

Tijdelijke camera's

De stad investeert jaarlijks ongeveer 1,4 miljoen euro in het cameranetwerk. Er wordt ook meer ingezet op tijdelijke mobiele camera's.

ā€œHet gaat om buurten waar een permanente camera volgens de veiligheidsanalyse weinig meerwaarde biedt, maar die wel geconfronteerd worden met erg periodieke overlastfenomenen", zegt De Wever.

"Denk aan een sluikstortgevoelige plek in de winter, of een pleintje met veel nachtlawaai door hangjongeren in de zomer.Ā Dankzij deze dynamische manier van werken, kunnen we ook zo efficiĆ«nt mogelijk handhaven en kort op de bal spelen."

"Camera's zijn ook handig om bijvoorbeeld interventieploegen aan te sturen of bewijsmateriaal te verzamelen: onze camera's zijn van onschatbare waarde", aldus De Wever.

Artificiƫle intelligentie

ArtificiĆ«le intelligentie zal in het cameranetwerk ook een steeds grotere rol spelen. "Een proefproject met AI-cameraā€™s in Deurne om sluikstorters te betrappen, leverde 87 GAS-pvā€™s op in 3 weken. Normaal zou een cameraoperator 70 uur nodig hebben gehad om het beeldmateriaal te verwerken", zegt De Wever. "Dankzij artificiĆ«le intelligentie was slechts 3,5 uur nodig."

"Dat is veelbelovend. Daarom gaan we nog sluikstortacties met AI-cameraā€™s doen. Het zal niet lang duren vooraleer ook andere toezichtscameraā€™s met AI worden uitgerust om overlast en criminaliteit te bestrijden", besluit De Wever.

De donkerblauwe bolletjes geven de nieuwe cameralocaties weer.
Foto: Stad Antwerpen

Meest gelezen