M. en D. willen met hun getuigenis vermijden dat Tamim A. (links) nog meer slachtoffers maakt.© if, djr

Oplichting door zelfverklaarde profvoetballer blijkt nog groter dan gedacht: “Hij is de ‘Tinder swindler’ van Kortrijk”

Kortrijk/Waregem/Leuven -

Op woensdag 27 maart weet Tamim A. (23) uit Kortrijk of hij veroordeeld wordt voor de oplichting van 15 slachtoffers die ruim 30.000 euro verloren. Maar zijn louche praktijken blijken nog groter. Ook twee jonge vrouwen uit Leuven en Waregem vielen aan hem ten prooi. Zij doen nu hun verhaal. “Voor je het weet ben je alles kwijt. Dit moet stoppen.”

Joerie Dewagenaere

“Ben ik dom geweest? Wellicht zullen de mensen dat denken. Maar het gebeurt allemaal zo snel. Voor je het weet ben je alles kwijt. Dit moet stoppen.” D. uit Leuven en M. uit Waregem zijn jong en ambitieus, maar werden het slachtoffer van een notoire oplichter.

Op 13 maart verscheen Tamim A. (23) uit Kortrijk voor de rechter. Vijftien slachtoffers maakte hij alles samen zo’n 31.000 euro lichter. Hij riskeert achttien maanden cel, maar hij daagde niet op in de rechtbank. Of hij dat bij het vonnis op 27 maart zal doen? “Zeker niet. Hij waant zich onoverwinnelijk”, zeggen de vrouwen.

Half miljoen euro

Ze moesten even slikken toen ze vernamen dat Tamim A. voor de rechtbank gedaagd werd. Maar 30.000 euro? Volgens hen gaat het om meer. Veel meer. “Wij zijn samen al 70.000 euro kwijt”, zegt D. “We kennen nog meer slachtoffers en bij hen gaat het ook om forse bedragen. En dan zijn er nog de verhalen die we niet kunnen verifiëren. Maar het zou me niet verbazen dat hij al voor meer dan een half miljoen euro mensen oplichtte.”

De Leuvense leerde Tamim A. begin oktober 2023 kennen. Hij had haar via Instagram enkele berichtjes gestuurd en wou na weken texten in het echt afspreken. D. ging daar na lang aandringen op in en ontmoette hem in haar thuisstad. “Hij kwam te laat toe, zogezegd had de politie hem tegengehouden omdat hij met een dure auto reed. Ik kreeg de politie zelfs aan de lijn, al bleek dat achteraf een vriend.”

Relatie

De eerste afspraak ging al meteen gepaard met de eerste vraag om geld. “Zijn kaart werkte niet. Hij belde waar ik bij was met zijn advocaat en Cardstop, allemaal heel geloofwaardig. Ik moest hem geld overschrijven. Hij toonde met een printscreen dat hij een som terug had gestuurd. Drie dagen later stond het geld echter niet op de rekening.”

“Hij nam me mee naar zijn tante en oma en ik mocht zelfs naar het verlovingsfeest van zijn nicht. Niet veel later waren we zelfs bijna verloofd en gingen we een ring kopen”

D.

Slachtoffer

De jongedame vermoedde nog altijd geen kwaad opzet. Toen ze op reis was, bleven ze voortdurend in contact. En toen ze terug was, bleek dat hij haar al had voorgesteld aan zijn familie. “Zonder het te beseffen zat ik in een relatie”, zegt D.

Ring kopen

“Het klinkt raar, maar het gebeurt op zo’n manipulatieve manier dat je er helemaal in meegaat. Hij nam me mee naar zijn tante en oma en ik mocht zelfs naar het verlovingsfeest van zijn nicht. Niet veel later waren we zelfs bijna verloofd en gingen we een ring kopen. Ik zat helemaal in zijn leefwereld.”

Ze nam dan ook de taak van zijn toekomstige helemaal op. Ook het psychologische aspect. “Ik wilde ook zorgen voor hem, want hij sukkelde wat met zijn mentale gezondheid. Maar hij misbruikte mijn vertrouwen. Ik voerde hem na een paniekaanval naar het ziekenhuis, tot drie keer toe.”

Dat zijn vader een rijke arts is en zijn moeder advocate. Dat hij steenrijk is. Dat hij een topvoetballer is en een contract zou tekenen bij Eendracht Aalst. Dat hij haar graag zag. Allemaal blaasjes. Ondertussen blijft hij haar geld afhandig maken, onder meer via de Litouwse bankapplicatie Revolut.

Bont en blauw geslagen

Pas midden december zag D. het licht. “Ik kreeg plots drie dure handtassen, een van Yves Saint Laurent, een van Chanel en een van Dior. Ik zei hem dat ik die niet wilde, dat ik eerst mijn geld terug wou hebben. Ik was ook verwonderd dat hij dat kon betalen, aangezien zijn rekening geblokkeerd was. Plots stond de verkoopster voor mijn deur. Hij had haar een screenshot van de betaling getoond, maar het geld stond niet op haar rekening.”

“Hij schold me uit. Mijn enige taak was kuisen, koken en mijn klep houden. Daarna sloot hij me twee dagen op in zijn appartement”

D.

Slachtoffer

Toen ze hem daarmee confronteerde, sloegen zijn stoppen door. “Hij schold me uit. Mijn enige taak was kuisen, koken en mijn klep houden. Daarna sloot hij me twee dagen op in zijn appartement, nam mijn gsm af, sloeg me bont en blauw en bedreigde me met een pistool – dat achteraf nep bleek. Uiteindelijk ben ik dankzij mijn mama kunnen ontsnappen en kon ik naar de politie gaan.”

BMW van 50.000 euro

Op 15 december kon D. ontsnappen. Een maand later aasde Tamim A. al op nieuwe slachtoffers. Uiteindelijk liep ook de Waregemse M. in de val. Daarbij volgde hij hetzelfde stramien. “Hij bestookte me met telefoontjes en berichten en we spraken uiteindelijk af in zijn appartement. Een appartement dat hij net had gekocht, al zou achteraf blijken dat het een pand is dat hij met een leefloon van het OCMW huurt”, zegt D. “Hij vroeg of ik wat geld kon overschrijven, want zijn rekening was geblokkeerd.”

Anderhalve week zou ze in de ban van Tamim A. zijn. Gebrainwasht, gemanipuleerd of zelfs gedrogeerd? “Op een gegeven moment voelde ik een prikje, daarna werd alles wazig”, vertelt M. In die waas lokte hij haar in een financiële valkuil van enorme proporties. “Een lening voor een BMW van 50.000 euro’s, een lening voor de nieuwste iPhone en iWatch. Ik tekende het allemaal. Me van niks bewust.”

“Ik was alleen in zijn appartement toen een brede gast aanklopte. Hij keek me aan en zei: ‘Jij bent wellicht zijn nieuwste slachtoffer’”

M.

Slachtoffer

Klacht bij politie

Ook bij haar is het iemand anders die haar helderheid verschafte. “Ik was alleen in zijn appartement toen een brede gast aanklopte”, zegt M. “Hij keek me aan en zei: ‘Jij bent wellicht zijn nieuwste slachtoffer’. Toen ik mijn rekeningen controleerde, zag ik dat ik alles kwijt was. Ik ben meteen naar de autogarage en telefoonwinkel geweest om de leningen af te blazen.”

Beide meisjes dienden een klacht in bij de politie, maar voor hen gaat dat niet snel genoeg. “Het is ongelofelijk dat hij nog op vrije voeten is. Hij blijft gewoon slachtoffers zoeken. Wij zijn al naar de winkels geweest waar hij zijn trucjes uithaalt en waarschuwen meisjes met wie hij bevriend raakt. Maar het moet stoppen. Waar eindigt dit anders?”

Volgens de twee slachtoffers kampt Tamim A. met verschillende verslavingen: aan de drank, maar vooral aan gokken. “Hij is mentaal ziek en moet geholpen worden. Hij leeft in zijn eigen fantasiewereld en om die te onderhouden heeft hij geld nodig. Daarvoor licht hij al jaren voortdurend mensen op die hard voor hun centen werken. Het is een meester-oplichter, de Tinder swindler(populaire Britse misdaaddocu over een oplichter, red.) van Kortrijk.”

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Lees meer