Antwerpse ex-topman Speciale Eenheden over drama in Charleroi: “Als de dader bereid is om te sterven, is het heel gevaarlijk”

Carl Vorsselmans (49) was van 2011 tot 2018 hoofd van de Speciale Eenheden van de federale politie voor de provincies Antwerpen en Limburg en moest met zijn team soms bijspringen voor de collega’s van Charleroi. “Ondanks alle voorbereidingen was de geviseerde persoon blijkbaar bereid om te sterven. Hij schoot eerst naar de politie, ook al zag hij wellicht dat hij het niet zou halen. De situatie wordt dan extreem gevaarlijk.”

Christof Willocx

De huiszoeking in Lodelinsart, een deelgemeente van Charleroi, waarbij een 36-jarige agent van de Speciale Eenheden om het leven is gekomen en waarbij een 33-jarige agent zwaargewond is geraakt, laat een diepe indruk na op Antwerpenaar Carl Vorsselmans. “De dodelijke afloop is natuurlijk bijzonder tragisch”, zegt hij. “Het is ook uitzonderlijk dat een agent van de Speciale Eenheden sterft bij een interventie. Meestal loopt alles goed, omdat elke operatie professioneel wordt voorbereid, de agenten altijd onverwacht binnenvallen, met een grote ploeg van minstens tien mensen zijn en dus een duidelijke overmacht vertonen, en omdat de teams goed op elkaar zijn afgestemd. Maar in Lodelinsart was de geviseerde persoon blijkbaar bereid om te sterven. Hij schoot eerst naar de politie, ook al zag hij wellicht dat hij het niet zou halen. De situatie wordt dan extreem gevaarlijk.”

Carl Vorsselmans.© Jan Van der Perre

Het onderzoek zal moeten uitwijzen wat de precieze omstandigheden van de schietpartij in Lodelinsart waren. “De Speciale Eenheden weten wel altijd dat ze in een potentieel gevaarlijke situatie kunnen terechtkomen”, zegt Carl. “Ze worden alleen ingezet als na een uitgebreide analyse blijkt dat de geviseerde persoon bij een inval vuurwapens of explosieven kan gebruiken. Bij de huiszoekingen waar ik zelf bij betrokken was, zijn er nooit doden gevallen, maar er zijn wel collega’s licht- en zelfs zwaargewond geraakt.”

Tekort aan mensen

Carl benadrukt dat hij het grootste respect voor de agenten heeft. “Het gaat hier om mensen die om twee uur ’s nachts naar hun werk rijden en in alle vroegte een woning binnenvallen, waarbij ze weten dat er een vuurgevecht kan ontstaan”, zegt hij. “Het gaat hier om collega’s die hun gezinnen achterlaten en van wie de familie elke dag moet hopen dat ze nog heelhuids terugkeren van hun werk. Er ontstaat ook een speciale band tussen de collega’s die dit doen, want je moet heel hard kunnen vertrouwen op elkaar en je moet koelbloedig kunnen blijven in zware stresssituaties.”

De Speciale Eenheden van de federale politie in Antwerpen waren niet betrokken bij de huiszoeking in Lodelinsart, maar het komt wel vaak voor dat Antwerpse agenten in Charleroi inspringen. “Dat komt omdat er bij de Speciale Eenheden een tekort aan mensen is”, zegt Carl. “Mijn team heeft bijvoorbeeld verschillende keren in Charleroi moeten inspringen. Door het personeelstekort worden soms agenten die met vakantie zijn opgeroepen om toch te komen werken. Vandaar dat ik na een tijd naar Tenerife ging, zodat ik echt eens weg kon zijn. Ik verkoop inmiddels nieuwbouwwoningen in Spanje. Ik was 43 toen ik bij de Speciale Eenheden van de federale politie ben weggegaan. Het is een job die ik heel graag heb gedaan en nog elke dag mis, maar die in mijn ogen onmogelijk vol te houden was tot mijn pensioen en dus wilde ik iets anders zoeken op een leeftijd dat het nog kon. Maar de mensen van de Speciale Eenheden zijn essentieel voor onze veiligheid en van goudwaarde voor de maatschappij.”

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

MEER OVER