Verkeersveiligheid

Profvoetballer Sofian Kiyine krijgt geen straf na crash in sporthal

© Ivan Put

Sofian Kiyine, de profvoetballer van OH Leuven die bijna een jaar geleden met zijn wagen door de muur van een sporthal in Flémalle vloog, krijgt de gunst van de opschorting. Dat zegt zijn advocaat Steve Van Laenen.

blg

Op 30 maart 2023 vloog de 26-jarige Sofian Kiyine met zijn wagen tegen 138 kilometer per uur de sporthal van Flémalle binnen. Hij had 1,72 promille in het bloed. Het ongeluk veroorzaakte grote schade aan de infrastructuur. Er vielen, behalve Kiyine zelf, geen gewonden.

De Luikse politierechtbank verklaarde dat alle aanklachten tegen Kiyine gegrond waren, maar schort als gunstmaatregel de uitspraak op. Dat betekent dat de rechter gedurende een proefperiode de uitspraak in beraad houdt. De feiten komen dus ook niet op zijn strafblad.

Alcohol

De speler gaf toe alcohol te hebben gedronken. “Ik dronk vijf à zes gin-tonics gespreid over de namiddag”, gaf Kiyine toe in de politierechtbank. Kiyine zei dat hij onwel was geworden achter het stuur, maar kon zich niet herinneren dat hij een ongeval had veroorzaakt. “Ik begon te prutsen met de airconditioning van mijn wagen, maar dat hielp niet. Het laatste wat ik mij herinner, is dat ik door een wagen werd ingehaald. Nadien weet ik niets meer.”

© Flemalle

Wat volgde, was hallucinant: Kiyine reed met een rotvaart over de rotonde en werd 45 meter lang door de lucht gekatapulteerd. Met zijn Mercedes A-klasse vloog hij de sporthal van Flémalle binnen. Elf seconden ervoor waren op de plek van de crash nog meisjes aan het trainen.

Kiyine liep verschillende breuken op. De voetballer is intussen volledig gerevalideerd en heeft dit seizoen zeven wedstrijden meegespeeld met de A-ploeg van eersteklasser OH Leuven.