DEBAT VAN DE DAG. Meer erfbelasting voor de 'rijken’?
Volledig scherm
DEBAT VAN DE DAG. Meer erfbelasting voor de 'rijken’? © Getty Images

DEBAT VAN DE DAG. Moeten de ‘rijken’ meer erfbelasting betalen?

In Europa is het steeds meer de trend om erfbelasting af te schaffen, maar België springt nog niet op die kar. Vooruit stelt wel voor dat iedereen tot 250.000 euro belastingvrij kan erven en alles wat erboven komt, progressief wordt belast. Dit moet voorkomen dat de ‘rijken’ steeds rijker worden door erfenissen en schenkingen. Maar wat denk jij? Moeten de ‘rijken’ zwaarder belast worden? Vanavond bundelen we de boeiendste reacties in een nieuw stuk. Lees hieronder alvast wat enkele experts en politici ervan vinden.

170 reacties

  • Gilbert Christiaens

    1 maand geleden
    Erfbelasting is diefstal en bovendien discriminerend. Als NGO's erven van mensen moeten ze 0% betalen. Ook bij schenking en erfenis is er discriminatie tussen particulieren en mensen die een bedrijf bezitten, ook vrije beroepen en zelfstandigen vallen daaronder, terwijl de erfbelasting bij particulieren, zelfs aan eigen kinderen, kan oplopen tot 27%.
  • Katia Mistianes

    1 maand geleden
    Haal het geld waar het zit: miljonairs zijn zelf vragende partij om meer belastingen te betalen. Waarom moeten gewone burgers allerlei vernederende trucs bedenken, zoals uw eigendom bij leven schenken, om toch maar die giftige erfbelasting te ontwijken. Een woning koop je meestal met het nageslacht in gedachten. Maar door die vernederende erfbelasting, zal een gewone burger geen eigendom meer kopen of kapitaal opbouwen. Erfbelasting is geen natuurwet. Het is een cultuurwet: afschaffen kan!
  • Gert Van Bunderen

    1 maand geleden
    Erven is per definitie onrechtvaardig, men krijgt immers iets waar men geen enkele verdienste aan heeft en waardoor men een voordeel t.o.v. anderen verwerft die niet het geluk hebben te erven.
  • Lisette Theunis

    1 maand geleden
    De erfbelasting moet volledig de schop op. En dit voor eenieder die wat te erven heeft. Dat is het simpelste en het meest rechtvaardigste.. De ultra rijke ontspringen sowieso de belastingdans. De belastingen zijn immers reeds al jaren veel te hoog in dit land omdat het overheidsbeslag veel te is en hoog blijft t.o.v. bvb. Nederland. En die zitten dan nog meer een enorm duur waterprobleem opgescheept..
  • Pierre Bos

    1 maand geleden
    Wanneer gaan politici eens nadenken over het beperkenvan de overheidsuitgaven in plaats van altijd te denken aan het ongebreideld verhogen van de belastingen. Deze laatste denkwijze doodt ondernemerschap en bijgevolg ook de belastingen zelf.