© Shutterstock

Duitse politie pakt twee mannen op die aanslag planden in Zweden

In Duitsland zijn dinsdag twee vermoedelijke jihadisten opgepakt die een aanslag planden op het Zweedse parlement. Dat heeft het Duitse federaal parket, dat bevoegd is voor terrorismefeiten, bekendgemaakt.

Bron: BELGA

De verdachten zijn twee Afghaanse mannen die een aanslag met vuurwapens zouden hebben willen plegen in de buurt van het parlement in Zweden als reactie op de koranverbrandingen in dat land. Ze werden gearresteerd in Gera, in de deelstaat Thüringen, aldus het Duitse gerecht. 

Het duo zou al in de zomer van 2023 instructies hebben gekregen van een splintergroep van de terreurorganisatie Islamitische Staat (IS). Bedoeling was om politieagenten en burgers te treffen. De vermoedelijke jihadisten zouden op internet opzoekingen hebben gedaan en verschillende pogingen hebben ondernomen om aan wapens te geraken, maar die bleven zonder succes. Beide mannen zouden in het verleden in Duitsland ook al geld hebben geronseld voor IS.

Ze worden dinsdag en woensdag voorgeleid voor de onderzoeksrechter. De speurders betichten hen van lidmaatschap van of steun aan een terroristische organisatie in het buitenland, samenzwering met de bedoeling om een misdaad te plegen en overtredingen van de wet op buitenlandse handel en betalingen.

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Beste van Plus

Lees meer