verkeersongeval

Vrachtwagen rijdt cargofiets aan: jongen (7) overleden, moeder lichtgewond

© jof

In Zwevegem is dinsdagnamiddag een zevenjarige jongen overleden bij een ongeval met een vrachtwagen. Hij zat achterop de cargofiets van zijn moeder. Zij werd met lichte verwondingen naar het ziekenhuis gebracht. De precieze omstandigheden van het ongeval worden onderzocht.

jof

De moeder, een 40-jarige vrouw uit Kortrijk, reed iets na 16 uur met haar cargofiets in buurgemeente Zwevegem. Een cargofiets is een type bakfiets met achteraan een laadruimte waar ook twee kinderen kunnen plaatsnemen. Het zevenjarig zoontje zat achterop de cargofiets.

Moeder en kind wilden volgens de eerste vaststellingen linksaf slaan op een kruispunt. Naast hen bevond zich en vrachtwagen die rechtsaf sloeg, hij zou de cargofiets geraakt hebben. De moeder werd met lichte verwondingen naar het ziekenhuis gebracht, haar zevenjarig zoontje overleefde de klap niet. Hij overleed ter plaatse aan zijn verwondingen, minder dan een week voor zijn achtste verjaardag.

Camerabeelden

De bestuurder van de vrachtwagen, een 54-jarige man uit de streek, legde na het ongeval een negatieve drugs- en alcoholtest af. Hij was niet gekend voor eerdere misstappen in het verkeer en verkeerde in shock. Het parket stuurde een deskundige ter plaatse om de exacte omstandigheden van het ongeval te onderzoeken. Twee getuigen zagen alles gebeuren en er zijn ook camerabeelden beschikbaar.

Een van de vragen die nog overblijven, is of de vrachtwagen op dat moment wel op die plaats mocht zijn. Het ongeval gebeurde net op de rand van de fietszone van het centrum van Zwevegem. Op die plaats geldt ook een tonnagebeperking voor zwaar verkeer. Daarbij is een uitzondering voor plaatselijk verkeer. Er wordt nog onderzocht of de vrachtwagenchauffeur net een lading moest lossen in de buurt.

In Zwevegem reageert men erg aangedaan op het ongeval. Des te meer omdat het zevenjarig jongetje overleed op nauwelijks 500 meter van de plaats waar afgelopen zondag nog een SAVE-bord geplaatst werd voor Kato Vandenbogaerde. Zij liet in 2020 op twaalfjarige leeftijd het leven bij een ongeval in de Bekaertstraat, eveneens met een vrachtwagen. De huidige fietszone in de omgeving werd nadien versneld ingevoerd.