Grote infoborden geven aan dat de trajectcontrole geactiveerd is.© rdr

Opnieuw drie trajectcontroles erbij in Oudsbergen, en per boete gaat er 10 euro naar ... stad Genk

Oudsbergen -

Vanaf de Dampstraat tot en met Gruitrode centrum is er een trajectcontrole geactiveerd. Om de veiligheid van de fietsers te verbeteren wordt ook het kruispunt van de Dampstraat met het toeristisch fietsroutenetwerk aangepakt.

Roger Dreesen

De trajectcontrole in de Dampstraat in Wijshagen en in de aansluitende Ophovenstraat in Gruitrode is zopas geactiveerd. Het gaat hier om liefst drie trajectcontroles op één route.

© rdr

“Op dit traject, waar een maximumsnelheid van 50 km/u geldt, gebeuren de meest zware en ook dodelijke ongevallen”, zegt burgemeester Marco Goossens. “De trajectcontrole in de Dampstraat in Plockroy is actief sinds 18 maart. De trajectcontrole in de Ophovenstraat werd in november 2023 al geactiveerd en controleert ook het tussenliggende tracé van de Ophovenstraat van en naar de Kabienstraat. Van de Kabienstraat tot in Gruitrode centrum geldt ook 50 km/u.”

Fietsoversteek

Ondertussen is in overleg met de provincie beslist om het kruispunt van de Dampstraat met het toeristische fietsroutenetwerk (Akkerstraat) opnieuw in te richten. “Hier zal een studiebureau eerst onderzoek doen naar de mogelijkheden om de fietsoversteek veiliger te maken. Op deze oversteek gebeurden in het verleden meerdere dodelijke ongevallen. Vandaar ook dat we hier kiezen voor een trajectcontrole over de hele lengte van deze gemeenteweg”, benadrukt Goossens.

© rdr

Ondertussen zijn er al negen trajectcontroles in Oudsbergen. Op gemeentelijke en gewestelijke wegen, verspreid over de belangrijkste invalswegen. De locaties zijn gebaseerd op cijfers van verkeersongevallen en na advies van de politiezone Carma en de gemeentelijke verkeerscommissies. “Uit de eerste resultaten van de trajectcontroles blijkt dat 84 procent van de snelheidsovertredingen wordt begaan door niet-inwoners van Oudsbergen. De Oudsbergenaar houdt zich dus aan de toegelaten snelheid”, looft de burgemeester. Hij wijst er nogmaals op dat het de gemeente niet om de opbrengst van de boetes gaat. “Wel om verkeersveiligheid en sensibilisering van de automobilisten.”

GAS-boetes

Stad Genk krijgt voor de verwerking van die GAS-boetes 10 euro per boete en de politie Carma krijgt 2 euro. “Het overige bedrag investeren we in verkeersveiligheid, camera’s, nieuwe fietspaden en veilige schoolomgevingen”, benadrukt Goossens.

De gewestelijke trajectcontroles – geïnstalleerd door het Agentschap Wegen en Verkeer – situeren zich op de N76 in Plockroy, op de N76 Soetebeek en op de N719 Weg naar Helchteren (nog niet actief). Hier int de federale politie de boetes.

© rrdr

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Lees meer