geweld

Advocaten gefolterde gevangene dienen klacht in voor schuldig verzuim

Er liepen drie meldingen binnen van een mishandeling binnen de gevangenismuren, zonder gevolg.© belga

De advocaten van de zwaar mishandelde man in de Antwerpse gevangenis dienen klacht in voor schuldig verzuim. De klacht is voorlopig tegen onbekenden gericht, verder onderzoek moet uitwijzen wie zich er precies aan schuldig gemaakt heeft.

blg, vrt

Liefst drie meldingen over mishandeling waren er binnengelopen, bleek uit een intern onderzoek van het Gevangeniswezen. Pas toen de directeur rechtstreeks op de hoogte werd gebracht van een gefolterde gevangene werd er ingegrepen. Door de hoge werkdruk kon het personeel geen diepgaande controles uitvoeren, klinkt het. Er liep ook een staking in de gevangenis, uitgerekend om de werkomstandigheden aan te kaarten.

De advocaten van de zwaar mishandelde man dienen klacht in voor schuldig verzuim. Advocaat Sven Mary, die het slachtoffer mee vertegenwoordigt, stelt dat er fouten zijn gemaakt en dat de man minstens 24 uur vroeger uit zijn benarde situatie had kunnen worden verlost. Wie verantwoordelijk is voor die fouten, zal verder onderzoek moeten verduidelijken, stelt hij.

“Er zijn ministers van Justitie moeten vertrekken, omdat een map op een verkeerde plaats werd gelegd, met dramatische gevolgen”, aldus nog Mary aan VRT NWS. “Hier zijn geen doden gevallen, maar er is iemand sociaal, fysiek en mentaal dood: hij is een plant.”