Grenscontrole nabij McAllen, in Texas.
Foto: AP

Texas mag zelf migranten oppakken en opsluiten: Hooggerechtshof weigert omstreden wetgeving te blokkeren

De omstreden migratiewetgeving in de Amerikaanse staat Texas mag voorlopig in werking treden. Dat heeft het Hooggerechtshof beslist. Texas kan daardoor zelf migranten oppakken, opsluiten en het land uit zetten als ze ervan verdacht worden dat ze de grens illegaal zijn overgestoken. Zeer tegen de zin van de regering-Biden.

De nieuwe, Texaanse migratiewetgeving is al geruime tijd het onderwerp van een bittere strijd tussen de staat Texas en de federale regering. Texas wordt bestuurd door de Republikeinse gouverneur Greg Abbott.

Het federale ministerie van Justitie vecht de omstreden wetgeving aan omdat die in strijd zou zijn met de grondwet en het federale recht. Volgens de regering-Biden is het de bevoegdheid van de federale overheid om migratie te reguleren en niet die van de deelstaten.

Eind februari kreeg de regering gelijk van een rechter in Texas, die de wetgeving tijdelijk had geblokkeerd, waardoor ze niet op 5 maart zoals gepland in werking kon treden. Maar die beslissing werd even later tenietgedaan door een rechter in beroep. Omdat de wetgeving daardoor op 10 maart van kracht zou worden, stapte het ministerie van Justitie met een noodverzoek naar het Hooggerechtshof, met de vraag om de wetgeving te bevriezen zolang de juridische strijd voor lagere rechtbanken niet afgelopen was.

Maar daar is het Hooggerechtshof dus niet op ingegaan. Dat betekent dat de wetgeving nu toch - voorlopig - in werking kan treden. De regering-Biden kan niet meer in beroep gaan tegen de uitspraak van het Hooggerechtshof, maar dat betekent niet dat de juridische strijd op een lager niveau daarmee afgelopen is. Het Hooggerechtshof heeft enkel beslist om de wet voorlopig niet te blokkeren.

Lange celstraffen

Abbot ondertekende eind vorig jaar 3 wetten waarmee hij de illegale immigratie in zijn staat wilde tegenhouden. De wetgeving bepaalt onder meer dat het (herhaaldelijk) illegaal oversteken van de grens een staatsmisdrijf is, waar gevangenisstraffen op staan van 180 dagen tot 20 jaar. De wetgeving houdt ook in dat de staat Texas zelf migranten mag oppakken en opsluiten als ze ervan verdacht worden dat ze de Mexicaans-Amerikaanse grens illegaal zijn overgestoken. 

Migranten kunnen ook door rechtbanken in de staat Texas verplicht worden om naar Mexico terug te keren. Wie weigert, riskeert een celstraf die kan oplopen tot 20 jaar.

Volgens gouverneur Abbott is de wetgeving noodzakelijk omdat de regering-Biden er in zijn ogen niet in slaagt om de illegale immigratie aan de zuidgrens aan te pakken. "Door Bidens inactiviteit moet Texas zichzelf redden", argumenteert hij.

Mensen- en burgerrechtenactivisten waarschuwen dan weer voor discriminatie en raciale profilering. Van dat laatste is sprake wanneer de politie mensen controleert op basis van hun uiterlijk of etnische kenmerken. 

Meest gelezen