Advocaten dienen klacht in wegens schuldig verzuim na foltering in Antwerpse cel: “We eisen klaarheid”

Advocaten Issabel De Fré en Sven Mary hebben een klacht ingediend wegens schuldig verzuim na de foltering van een gevangene in de Antwerpse gevangenis. “In dit afschuwelijke verhaal zijn meerdere schuldigen.”

Pieter Huyberechts

Na nieuwe onthullingen over de dagenlange folteringen in de Antwerpse gevangenis belooft minister van Justitie Paul Van Tigchelt (Open VLD) zijn politieke verantwoordelijkheid te nemen. Een ontslag is niet aan de orde, zegt hij, nadat hij gisterochtend een eerste rapport over de feiten kreeg. Wel wachten hem later deze week een pak netelige vragen over hoe het kon dat het “ontmenselijken” van gedetineerde Roy Janssen (41) dagenlang onopgemerkt bleef en wie daarvoor de verantwoordelijkheid draagt.

Ondanks het feit dat Janssens vrouw zelf de gevangenis alarmeerde en ondanks de drie interne signalen die het personeel op verschillende tijdstippen kreeg, duurde de foltering tot afgelopen dinsdagnamiddag. Eén van de zeven directeurs in de Begijnenstraat ondertekende zelfs een tuchtrapport waarin letterlijk melding werd gemaakt van onrust in zijn cel. In realiteit ging niemand checken of hij oké was. Ook het ontslag van directeur An Jansens is, zo vernemen we, voorlopig helemaal niet aan de orde. Naast een intern rapport en een gerechtelijk onderzoek is er nu ook door advocaten Issabel De Fré en Sven Mary een klacht wegens schuldig verzuim door ‘X’ ingediend. “In dit afschuwelijke verhaal zijn meerdere schuldigen. We eisen klaarheid”, zeggen ze.

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Beste van Plus

Lees meer

Meest Gelezen