Heidi De Pauw van Child Focus zag het aantal dossiers fors toenemen.© BART DEWAELE

Nog nooit zoveel dossiers, maar Child Focus verkeert in financiële nood

België -

Nog nooit had Child Focus zo veel dossiers van vermiste en seksueel uitgebuite kinderen. Maar de organisatie zit op haar tandvlees. Er is onvoldoende geld om iedereen te helpen. Topvrouw Heidi De Pauw wijst de federale overheid op haar verantwoordelijkheid.

Anton Goegebeur

Waarom de noodkreet?

“Jaar na jaar zien we het aantal dossiers van verdwijningen en seksuele uitbuitingen toenemen. Met 39 procent extra dossiers kenden we vorig jaar zelfs de grootste stijging in ons bestaan. En daardoor zien we dat onze middelen hoe langer hoe meer ontoereikend zijn om de gigantische vraag naar steun te blijven beantwoorden.”

Vanwaar komt die enorm toegenomen vraag?

“We zijn allemaal veel meer online. Kinderen hebben gemiddeld al vanaf 8 jaar een smartphone. Mensen met slechte bedoelingen maken daar gretig gebruik van. Tijdens de coronacrisis zagen we online seksuele uitbuiting ook fors toenemen. Dat was te verklaren door de lockdowns, maar de cijfers zijn nadien niet gedaald.”

LEES OOK. De beelden zijn nep, de impact immens: nieuwe vorm van seksueel geweld in opmars

“Wat verdwijningen betreft, kunnen wij er niet echt de vinger op leggen. We hebben daar geen wetenschappelijke informatie over. De voorbije jaren hebben we wel enorm veel inspanningen gedaan rond sensibilisering en preventie. Mensen vinden steeds gemakkelijker de weg tot bij ons, niet alleen slachtoffers, maar ook scholen en ouders. Het noodnummer (116 000, red.) kreeg in 2023 maar liefst 21.866 oproepen, wat een stijging is van 39 procent.”

Is naast de grotere vraag om hulp ook jullie takenpakket uitgebreid?

“Wij richten ons op twee thema’s: verdwijning en seksuele uitbuiting. Online volgen de nieuwe trends en tendensen elkaar snel op. We hebben onlangs nog een studie gehad over AI en deepnudes. We moeten daarop inspelen. Op het platform CyberSquad proberen we jongeren elkaar te laten helpen, maar uiteraard zit daar altijd iemand van ons achter, voor als het echt ernstig is.”

Heidi De Pauw: “Het noodnummer kreeg in 2023 maar liefst 21.866 oproepen. Een stijging met 39 procent.”© BART DEWAELE

Waaruit bestaan jullie financiële middelen?

“Wij zijn geen door de overheid gesubsidieerde organisatie. Slechts 19 procent van onze middelen komen via een dotatie van de Nationale Loterij. Voor het overgrote deel moeten wij rekenen op schenkingen van individuele burgers en bedrijven. Daar zijn we heel dankbaar voor, maar het botst op zijn limieten.”

“Voor het overgrote deel moeten wij rekenen op schenkingen van individuele burgers en bedrijven”

Heidi De Pauw

Child Focus

Doen jullie een oproep voor meer schenkingen?

“Iedereen die dat wil, kan zijn steentje bijdragen. Maar wij vinden in de eerste plaats dat de federale overheid haar verantwoordelijkheid moet opnemen. Die moet in een structurele financiering voorzien zodat wij onze activiteiten in het belang van alle kinderen kunnen voortzetten.”

LEES OOK. Julia werd slachtoffer van valse naaktfoto’s: “Een fractie van een seconde dacht ik dat ze echt waren”

“Bij onze oprichting in de nasleep van de Dutroux-affaire beloofden we aan de slachtoffers dat we nooit meer iemand in de kou zouden laten staan. Wij vinden het belangrijk om 24/7 bereikbaar te zijn. Als iemand ons ’s avonds laat belt met ‘ik heb een stommiteit gedaan’, dan willen we ook meteen helpen. Dat vraagt mensen en middelen. De overheid heeft destijds beloofd om de helft van onze werking te financieren. Dat doet ze vandaag niet. ”

“De overheid heeft destijds beloofd om de helft van onze werking te financieren. Dat doet ze vandaag niet”

Heidi De Pauw

Child Focus

Hebben jullie al keuzes moeten maken?

“Vorig jaar hebben we op alle mogelijke vlakken moeten besparen, inclusief op personeelskosten. Vandaag hoeft dat nog niet opnieuw. Maar de financiering van Child Focus is helaas kwetsbaar. We draaien nu twee jaar op rij verlies. Dat mag niet recurrent worden. De dotatie van de Nationale Loterij moeten wij jaarlijks opnieuw aanvragen. Dat zorgt voor onzekerheid en maakt het heel moeilijk om strategisch te plannen.”

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

MEER OVER