Ruim 1.900 (!) overtredingen in drie maanden door nutsbedrijven: “Geen cijfers om vrolijk van te worden”

Antwerpen -

De stad Antwerpen stelde de afgelopen drie maanden maar liefst 1.900 overtredingen op zevenhonderd locaties vast door nutsbedrijven. De belangrijkste boosdoeners zijn Fluvius, Proximus en Water-Link.

Sacha Van Wiele

LEES OOK. Code Nuts moet nutsbedrijven aanzetten om kwalitatief werk af te leveren

“Dit zijn geen cijfers om vrolijk van te worden”, zei Erica Caluwaerts (onafhankelijke), schepen van Openbaar Domein in haar raadscommissie. Zij gaf de cijfers na vragen van gemeenteraadsleden Koen Laenens (N-VA), Hicham El Mzairh (Vooruit) en Claude Marinower (Open VLD).

Het Antwerpse stadsbestuur legde enkele maanden Code Nuts vast. Hierin staan duidelijke regels rond veiligheid en afwerking van werken door nutsbedrijven. Deze werken zijn al lang een doorn in het oog van de Antwerpenaar. Naast de slechte communicatie storen heel veel bewoners zich aan de slechte afwerking van de straten en pleinen na werken door de nutsbedrijven.

Dat de ergernis van de Antwerpenaars terecht is blijkt nu ook uit de cijfers. De stad Antwerpen stuurde drie maanden geleden een team van tien vaststellers op pad om werven van nutsbedrijven te controleren. De resultaten van hun bevindingen zijn hallucinant.

“Ik doe een oproep aan de gemeenteraadsleden die in de raad van bestuur van nutsbedrijven zitten om dit aan te kaarten. Dit zijn geen goede cijfers. We wisten eigenlijk op voorhand al dat de resultaten niet goed gingen zijn, maar nu hebben we cijfers”

Erica Caluwaerts

Schepen van Openbaar Domein (onafhankelijk)

Op maar liefst zevenhonderd plekken werden ruim 1.900 overtredingen vastgesteld. Het probleem deed zich vooral voor bij kleinere werken (64 procent). Zo bleek dat in 40 procent van de werven de omheining niet correct was. Bij 45 procent klopte de signalisatie niet. Drie op de tien werken waren niet gemeld. Bovendien was het in veel gevallen ook niet direct duidelijk welk nutsbedrijf nu aan het werk was.

In iets meer dan de helft van de overtredingen ging het om werven van het nutsbedrijf Fluvius, in 24 procent van Water-Link en in 22 procent van Proximus.

LEES OOK. 748 inbreuken in drie weken: nieuw team dat nutsbedrijven controleert in Antwerpen stelt vast hoe slecht werken worden uitgevoerd

Oproep

“Ik doe een oproep aan de gemeenteraadsleden die in de raad van bestuur van nutsbedrijven zitten om dit aan te kaarten”, zegt Caluwaerts. “Dit zijn geen goede cijfers. We wisten eigenlijk op voorhand al dat de resultaten niet goed gingen zijn, maar nu hebben we cijfers. We kunnen de nutsbedrijven hier mee confronteren. Het moet een pak beter en daarom hebben we nu ook onze Code Nuts. Ik ben zelf overtuigd dat de nutsbedrijven dit beseffen. Zij krijgen ook de telefoontjes van klagende bewoners. Dit is negatief voor hen.”

Boetes of retributies zijn er nog niet uitgeschreven voor de nutsbedrijven. Dat reglement is nog volop in voorbereiding en zou voor de zomer klaar moeten zijn. Nutsbedrijven kunnen een retributie krijgen als ze onder meer onvoldoende minderhindermaatregelen hebben genomen, de termijn van de werken hebben overschreden of de straat in slechte toestand achterlaten.

El Mzairh spreekt van een gigantisch probleem. Laenens zegt dan weer van niet verbaasd te zijn. “Wie door de stad wandelt of fietst ziet dit ook zelf”, zegt het N-VA-gemeenteraadslid.

Het project met de tien vaststellers was een tijdelijk project van drie maanden. Als het retributiereglement klaar is, zal de stad Antwerpen zelf een vaste ploeg vaststellers de straat op sturen om werken door nutsbedrijven te controleren.

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

MEER OVER Meest gelezen