Groenen eisen duidelijkheid van De Croo over natuurherstelwet

© BELGA

Groen-vicepremier Petra De Sutter zal premier Alexander De Croo (Open VLD) op het kernkabinet formeel vragen of hij heeft zitten lobbyen tegen de natuurherstelwet. Veel zal afhangen van wat de lidstaten stemmen.

Arnout Gyssels

“Ik eis 100 procent duidelijkheid en helderheid van premier Alexander De Croo”, zegt Groen-covoorzitter Jeremie Vaneeckhout. “Welke contacten zijn er geweest? Wat werd daar besproken? En heeft hij of zijn kabinet wel of niet gelobbyd tegen de democratisch goedgekeurde natuurherstelwet?” Die duidelijkheid moet zijn vicepremier Petra De Sutter krijgen op het kernkabinet.

LEES OOK.“Premier De Croo probeert natuurherstelwet alsnog te kelderen”

De ministers van Leefmilieu buigen zich maandag over de gecontesteerde tekst. De Croo toont zich al even een koele minnaar van diezelfde tekst en pleitte in het verleden voor een “pauzeknop”. Verschillende Europese bronnen zeggen nu dat hij van het Belgische EU-voorzitterschap gebruik heeft gemaakt om lidstaten te overtuigen om toch tegen te stemmen. Tot groot chagrijn van de groenen in zijn regering, die het wel gehad hebben met de profilering van “campagneleider” De Croo.

(Lees verder onder de foto)

Premier Alexander De Croo zelf ontkent in alle toonaarden dat hij iets verkeerds gedaan zou hebben.© BELGA

Binnen de federale regering twijfelt niemand eraan dat De Croo wat heeft zitten poken tegen de natuurherstelwet. Maar De Croo zelf ontkent in alle toonaarden dat hij iets verkeerds gedaan zou hebben. “Als het zo makkelijk zou zijn om lidstaten van gedacht te doen veranderen, dan zou het voorzitterschap wel heel eenvoudig zijn”, luidt het bij de liberalen. De Zestien heeft gewoon de standpunten in kaart gebracht en en passant nog eens meegegeven waarom het voor hen moeilijk ligt.

“Als het zo makkelijk zou zijn om lidstaten van gedacht te doen veranderen, dan zou het voorzitterschap wel heel eenvoudig zijn”

Liberalen

Maar dat alleen is al voldoende om de groenen de gordijnen in te jagen. “Dat zou niet enkel een gebrek aan loyauteit in onze rol als voorzitter zijn, maar aan voor zijn eigen rol als premier. Dit is niet de positie van de federale regering, noch die van België”, zegt klimaatminister Zakia Khattabi (Ecolo). België zal zich sowieso moeten onthouden, omdat Vlaanderen niet van de natuurherstelwet wil weten. De federale regering heeft zich daarom zelfs nooit de moeite getroost een standpunt af te kloppen.

Of het echt onmiddellijk tot een regeringscrisis zal leiden? De groenen willen eerst een formeel antwoord van de premier. “Wil hij het regeringsstandpunt nog verdedigen? Zo niet, dan organiseert hij zijn eigen regeringscrisis.” Op dit moment zou er nog een krappe meerderheid zijn onder de lidstaten voor de natuurherstelwet.

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Beste van Plus

Lees meer

Meest Gelezen