Op deze plek in de Chinese stad Wuhan - een voedselmarkt waar levende dieren gehouden werden - zou volgens heel wat virologen Covid-19 ontstaan zijn.
Volledig scherm
PREMIUM
Op deze plek in de Chinese stad Wuhan - een voedselmarkt waar levende dieren gehouden werden - zou volgens heel wat virologen Covid-19 ontstaan zijn. © AFP

Onverklaarbare herstelling aan ventilatiesysteem en database gewist in Chinees labo: verspreiding Covid-19 dan toch niet door vleermuis?

Exact vier jaar geleden ging België in lockdown omdat Covid-19 aan een rotvaart door onze samenleving trok. Het nieuwe virus zou afkomstig geweest zijn van een besmette vleermuis, maar al snel doken ook verhalen op over een ongeluk in een laboratorium. In een nieuwe studie leggen onderzoekers uit waarom zij dat niet langer als een complottheorie beschouwen. “Het is zelfs het meest waarschijnlijke scenario.”

52 reacties

  • Ronald Van Geffen

    1 maand geleden
    Als leek weet je al dat het niet van een vleermuis komt, het is alleen de kunst om het te bewijzen dat het uit dat bepaald labo komt. Breng Poetin niet op ideeën want wat nucleair niet kan zou op biologische wijze wel kunnen juist omdat het moeilijk te bewijzen valt.
  • Norbert Bauwens

    1 maand geleden
    Mijn theorie indertijd was dat een Chinese laborant een probleem heeft gehad tijdens de handeingen met dat virus. Ofwel een lek in de luchtinstallatie ofwel een fit in zijn handschoen en dat ze dat gedetecteerd hebben toen het al te laat was..Ik was er vermoedelijk niet ver naast. Ondertusen zijn duizenden mensen rijk geworden met de aandelen van de anti-Covid producten en vaccins......... oa. politici die dat wisten.
  • Hugo vanderoosbeek

    1 maand geleden
    Eigenaardig dat voor geen van beide theorieën een sluitend bewijs kan worden geleverd. Eén wordt ons angstvallig als enige waarheid opgedrongen en de andere, die wel degelijk als eerste aangevoerd werd, als complottheorie bestempeld.
  • Hugo hofmans

    1 maand geleden
    Er werd overal hard gewerkt om de waarheid niet publiek te maken, in China om te beginnen het meest. Maar niemand durfde de meest waarschijnlijke vermoedens ook scherper stellen. Waarom geen sancties tegen China ? Daar is de EU toch koploper in.
  • Karl Moortgat

    1 maand geleden
    Geweten is dat het mogelijk is dat virussen over springen van dieren op mensen. Dat er tussen vleermuizen en nog een gastheer moet zijn valt niet te betwisten kan best zijn. Maar dat er na patiënt 0 niet meer gelijkaardige gevallen gesignaleerd werden is wel vreemd. Het virus moet zich ook aanpassen aan zijn nieuwe gastheer. Zo snel met één besmetting? Werkelijk? Straf. China kennende...