Ona Dewaegenaere was zeker als jongere een klinkende naam in de dressuurwereld.© YVDB

Veel te vroeg afscheid van dressuuramazone Ona Dewaegenaere (44)

Schilde -

De paardenwereld in Schilde en omstreken rouwt om Ona Dewaegenaere. De vroegere internationale dressuuramazone overleed op 14 maart onverwacht op 44-jarige leeftijd in het UZ Edegem, vermoedelijk aan hartfalen.

De grootouders langs moederskant van Ona Dewaegenaere, de familie Van Dingenen, waren vroeger bekend van de tennisclub en manege RC Ruitershoeve in de Waterstraat in Schilde. Ook Ona’s moeder was er aan de slag. Ze kreeg de liefde voor pony’s en paarden als kind met de paplepel binnen. Bij de jeugd presteerde ze al heel sterk. Zo reed Ona Dewaegenaere als tiener in 1997 het EK bij de junioren en won daar met het Belgisch team brons. In 1998 volgde op het EK in Hickstead opnieuw brons met het team. Het jaar daarop nam ze opnieuw deel aan het EK. Alle drie de EK’s reed ze met haar paard Apollo.

Nadien bouwde ze als senior een carrière uit op Grand Prix-niveau als internationaal dressuuramazone. Ze was ook instructrice en stalhoudster. Haar zoon Yari Van den Branden (18), zelf actief als succesvol jumpingruiter, postte: “Het afscheid van mijn mama veel te jong en zo plots, je was en bent altijd een strijder en vechter geweest. Hier zijn gewoon geen woorden. We gaan jou allemaal ongelofelijk missen. Dank u voor alle dingen die je gedaan hebt voor mij, ons en voor iedereen.”

Uitvaart

Ona Dewaegenaere is ook nog moeder van Tibo Van den Branden, die meer in voetbal geïnteresseerd is. Paardensport Vlaanderen vzw en de Koninklijke Belgische Ruitersportfederatie betuigen op hun websites hun diep medeleven aan de familie en naasten bij dit onverwachte en veel te vroege afscheid. Ook collega-ruiters van weleer zoals Vicky Smits reageren onthutst en bedroefd op het nieuws.

De uitvaart vindt zaterdag 30 maart om 11 uur plaats in het Uitvaartcentrum Schilde aan de Turnhoutsebaan. Nadien wordt haar urne bijgezet op de begraafplaats van Schilde. (frob, kma)

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

MEER OVER Uitgelicht