Premier Alexander De Croo (links) en Groen-vicepremier Petra De Sutter (rechts)

"Hij moet de puntjes op de i zetten": Groen eist uitleg van premier De Croo over vermeend gelobby tegen natuurherstelwet

Groen wil dat premier Alexander De Croo (Open VLD) in het kernkabinet uitleg geeft over vermeende druk op Europese lidstaten om hun steun voor de natuurherstelwet in te trekken. Die lidstaten moeten zich nog uitspreken, ons land zal zich onthouden. "Er zijn aanwijzingen dat er geprobeerd is om invloed uit te oefenen, en dat kan niet. We eisen duidelijkheid over wat hij wel en niet gedaan heeft. De puntjes moeten op de i."

De Europese natuurherstelwet, die de natuur en biodiversiteit in de Europese Unie moet helpen versterken en beschermen, staat nog maar eens op de agenda. Eind vorige maand werd de natuurherstelwet goedgekeurd door het Europees Parlement, maar de afzonderlijke lidstaten moeten ook nog hun goedkeuring geven. Vandaag komen de ambassadeurs van de lidstaten erover samen. Maandag is het aan de ministers van Milieu zelf.

De Europese lidstaten hebben het laatste woord, maar dat ze het licht op groen zullen zetten, is nog ver van zeker. Heel wat landen verzetten zich tegen de natuurherstelwet. De tekst die vorige maand is goedgekeurd, was al een afgezwakte versie van de oorspronkelijke tekst, maar nog blijft de tegenstand groot. Ook ons land is verdeeld en heeft geen eenduidig standpunt voor of tegen. Belgiƫ zal zich bij de stemming onthouden.

Waarover gaat de natuurherstelwet?

De Europese natuur is er slecht aan toe. Amper 15 procent van het Europees beschermd natuurgebied, de Natura 2000-gebieden, is in goede staat. Daarom moeten de EU-lidstaten uiterlijk tegen 2030 maatregelen hebben om 20 procent van alle land- en zeebiotopen te herstellen, en tegen 2050 in alle Europese ecosystemen waar herstel nodig is. De populaties van planten en dieren moeten zo versterkt worden dat hun duurzaam voortbestaan verzekerd is.

BeĆÆnvloeding om natuurherstelwet tegen te houden?

Eind vorige maand klonk het al dat vanuit ons land politieke contacten gelegd zouden zijn om de goedkeuring van de natuurherstelwet te doen mislukken. Gisteren schreven enkele kranten dat premier Alexander De Croo (Open VLD) en zijn kabinet bij Europese lidstaten gelobbyd zouden hebben om hun steun in te trekken.

Groen en Ecolo, federaal in de meerderheid, zijn daar niet over te spreken en eisen straks uitleg van De Croo op het kernkabinet. "Wij lezen dat journalisten onderzoek hebben gedaan, gepraat hebben met Europese ambtenaren en diplomaten en dat er wel degelijk aanwijzingen zijn. Daarover willen wij uitleg van de premier, om te weten wat er exact gebeurd is", zegt vicepremier Petra De Sutter (Groen).Ā 

"Aanwijzingen dat er iets gebeurd is"

"Drie weken geleden heeft de voorzitter van de partij van de premier (Open VLD-voorzitter Tom Ongena, red) opgeroepen om Europese lidstaten ervan te overtuigen om tegen de natuurherstelwet te pleiten. 'We moeten naar een blokkeringsminderheid', klonk het, en dat is dan blijkbaar wat gebeurd is."

"Ik heb van de woordvoerder van de premier begrepen dat in discussies met andere lidstaten uitgelegd is waarom Belgiƫ zich onthoudt: de natuurherstelwet brengt rechtsonzekerheid met zich mee. Dat is een partijpolitiek standpunt."

Wij willen horen wat hij gedaan heeft en wat niet, of hij eventueel uit zijn rol is getreden. De puntjes moeten op de i.

Ā 

Vicepremier Petra De Sutter

Ons land heeft nog geen positie ingenomen, omdat er onderlinge verdeeldheid is. "Dat is dan het juiste antwoord waarom er geen standpunt is, en niet dat de wet tot rechtsonzekerheid zou leiden. Ik begrijp dat meneer Ongena dat vertelt voor de camera's, maar de woordvoerder van een premier zou dat beter toch niet doen."

"Er zijn dus aanwijzingen dat er misschien iets gebeurd is, en daarover willen wij meer weten. Wij willen horen hoe het in zijn werk gegaan is, wat hij gedaan heeft en wat niet, of hij eventueel uit zijn rol is getreden. De puntjes moeten op de i."

"Kwalijk democratisch proces"

Premier De Croo ontkende gisteren in de Kamer dat er een vorm van druk is uitgeoefend op de andere lidstaten. "Ons land wordt continu geconsulteerd, over tal van dossiers, en dat is ook hier gebeurd. Maar er is nooit enige druk uitgeoefend - laat staan dat dat zou werken. Landen kiezen zelf hun positie, zoals ook wij dat doen", zei hij.

Maar voor Groen is dat niet genoeg. "Er zijn toch aanwijzingen dat hij misschien te ver gegaan is, en dat kan niet. We willen dat binnen de regering bespreken, we willen duidelijkheid."

Als er effectief beĆÆnvloeding zou zijn geweest, spreekt De Sutter van een kwalijk democratisch proces. "Wij zijn momenteel voorzitter van de Europese Raad, wij zijn onderhandelaar om tot een akkoord te komen. BelgiĆ« mag een standpunt hebben en dat mag vertolkt worden, maar we hoeven niet te proberen om met ons standpunt andere landen te beĆÆnvloeden."

De Sutter spreekt zich nog niet uit over wat eventueel de gevolgen kunnen zijn. "We willen eerst zien wat de premier zegt en daarmee aan de slag."

Meest gelezen