© AFP

Frankrijk legt Google boete van 250 miljoen euro op voor inbreuken op auteursrechten

De Franse mededingingsautoriteit legt Google een nieuwe boete van 250 miljoen euro op. Het Amerikaanse internetconcern zou zijn engagementen in verband met naburige rechten op nieuwsberichten niet nakomen, zegt de waakhond.

jvh
Bron: BELGA

In 2021 legde de Autorité de la concurrence in verband met de naburige rechten al een boete van 500 miljoen euro op aan Google. Dat zou niet “te goeder trouw” hebben onderhandeld met uitgevers en persagentschappen over naburige rechten op nieuwsberichten, waarvan het internetconcern fragmenten publiceert.

Midden 2022 ging Google zeven engagementen aan om tegemoet te komen aan de bezorgdheden van de concurrentiewaakhond in het dossier: het gaat onder andere om het onderhandelen te goeder trouw en transparantie tegenover de uitgevers en persagentschappen. De regulator – die een consultant inschakelde om erop toe te zien – zegt nu dat Google vier van die zeven criteria niet nakwam.

De Autorité de la concurrence wijst met name naar de chatbot met kunstmatige intelligentie van Google, die in juli 2023 als Bard werd gelanceerd maar intussen is omgedoopt tot Gemini. Het concern “heeft gebruikgemaakt van content van uitgevers en persagentschappen om zijn AI-model te trainen, zonder hen of de mededingingsautoriteit daarvan op de hoogte te brengen”, hekelt de regulator, en de chatrobot reproduceerde vervolgens ook beschermde inhoud.

De uitgevers en persagentschappen kregen geen mogelijkheid om zich te verzetten tegen het gebruik van hun teksten door Bard, zonder dat dat ook een impact had op de weergave van hun content op andere Google-diensten. Dat “ondermijnde de mogelijkheid van de uitgevers en persagentschappen om over een vergoeding te onderhandelen”, luidt het.

De Autorité de la concurrence heeft Google en moederconcern Alphabet daarom nu een nieuwe boete van in totaal 250 miljoen euro opgelegd. Het Amerikaanse concern heeft volgens de waakhond aangegeven de feiten niet te betwisten en zou “een reeks corrigerende maatregelen” hebben voorgesteld.

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Beste van Plus

Lees meer