Minister Verlinden wijst op "50 aanwervingen" bij Speciale Eenheden na kritiek van oppositie over nood aan extra personeel

Minister van Binnenlandse Zaken Annelies Verlinden (CD&V) wijst erop dat er "dit jaar nog 50 extra medewerkers" zullen worden aangeworven bij de Speciale Eenheden. In het federaal parlement hadden oppositiepartijen als N-VA en Vlaams Belang extra personeel en middelen gevraagd voor de dienst, nadat maandag een agent werd doorgeschoten bij een huiszoeking in Lodelinsart. 

Verlinden was opgeroepen in de commissie Binnenlandse Zaken om te reageren op de dodelijke schietpartij maandagochtend in Lodelinsart, bij Charleroi. Bij een huiszoeking kwam toen een 36-jarige agent van de Speciale Eenheden om het leven. Twee andere agenten raakten gewond, waarvan een zeer ernstig. 

Na de schietpartij werden ook 3 agenten uit Charleroi gearresteerd. De minister bevestigde dat "één van die personen betrokken zou zijn bij het dossier van Lodelinsart". Vanuit het parlement kwamen er vragen of de schutter op voorhand getipt was door de agent in kwestie, maar daar kon de minister niet op antwoorden. "De procureur heeft wel gezegd dat er momenteel geen rechtstreekse link bestaat met de schietpartij van Lodelinsart." 

50 nieuwe aanwervingen

Door het incident bij Charleroi opende ook de discussie over de middelen en het personeel waarover de Speciale Eenheden beschikken. Oppositiepartij N-VA zei in de commissie dat het gemiddelde budget van de Speciale Eenheden hoger lag toen N-VA in de regering zat, na 2014.  

"Ze zitten met een chronisch personeelstekort", zei Kamerlid Koen Metsu (N-VA). Volgens Metsu zijn sommige lokale afdelingen van de Speciale Eenheden maar voor de helft bemand, maar dat sprak Verlinden feitelijk tegen. 

Ook Vlaams Belang zei dat er een "onderbezetting" en "onderfinanciering" is. "U heeft zelf al gezegd dat het aantal aanvragen voor de Speciale Eenheden vaak de beschikbare capaciteit overstijgt", zei Ortwin Depoortere (Vlaams Belang). De partij vroeg gisteren al het ontslag van Verlinden.

Er worden ook nog 24 vacatures opengezet

Annelies Verlinden, minister van Binnenlandse Zaken (CD&V)

De minister reageerde dat er vandaag meer wordt aangeworven bij de Speciale Eenheden dan was vastgelegd bij een eerdere afspraak in 2022. "Er is een bijkomend groeipad voorzien, wat moet toelaten om dit jaar nog 50 extra medewerkers aan te werven. Zo komen we tot een capaciteit van 590 mensen". Daarmee zou het kader van de Speciale Eenheden voor 92 procent worden ingevuld.

"Er zijn 23 nieuwe leden die de komende maanden hun startdatum al kennen, er zijn nog 13 leden voor wie nog een startdatum bepaald wordt. En dan zijn er nog 17 nieuwe aanwervingen aan de gang", preciseerde Verlinden. "Er worden ook nog 24 vacatures opengezet."

Kritiek op tweet van Francken

Tot slot gaf de minister nog kritiek op een "een politicus" die maandag foutief een tweede agent doodverklaarde op X. Ze doelde daarmee op Kamerlid Theo Francken (N-VA), die nadien de tweet in kwestie verwijderde. "Politieke recuperatie lijkt het laatste waarmee de familie en nabestaanden gediend kunnen zijn", aldus Verlinden.

N-VA reageerde bij monde van Metsu dan weer dat zijn partij "verbouwereerd" was dat Verlinden gisteren in de media verscheen met een campagne om pasfoto's vanaf nu in het gemeentehuis te laten nemen. "Dat u daar met de glimlach pasfoto's laat nemen bij de inhuldiging van een toestel in een gemeentehuis, daar kan ik dan niet goed aan uit." Volgens Verlinden was die campagne al langer voorbereid en deed ze gewoon "haar werk". 

De commissie Binnenlandse Zaken, deze ochtend in het federaal parlement.

Meest gelezen