“Meloni, stuk stront, fascist, racist”: frontman van Placebo riskeert proces wegens beledigen van Italiaanse premier

Placebo-frontman Brian Molko riskeert een proces omdat hij de Italiaanse premier Giorgia Meloni heeft beledigd, onder meer door haar een “fascist” en een “nazi” te noemen tijdens een concert vorig jaar. Dat meldt het Italiaanse persagentschap Ansa.

jvh
Bron: BELGA

Molko deed de uitspraken tijdens een optreden van de band op 11 juli 2023, op het Sonic Park-festival in Stupinigi, net buiten Turijn. “Giorgia Meloni, stuk stront, fascist, racist,” leek hij in het Italiaans te schreeuwen op beelden die op sociale media werden geplaatst door fans die het optreden bijwoonden.

Meloni kreeg de beelden te zien, en diende een klacht in. Het openbaar ministerie opende een onderzoek tegen Molko voor belediging van de staatsinstellingen. Dat onderzoek is nu afgerond, en de aanklagers wachten volgens Ansa enkel nog op de uitkomst van een internationaal gerechtelijk verzoek naar de woonplaats van Molko – die in Londen woont – om hem in kennis te kunnen stellen van de procedure. 

Wanneer Italiaanse aanklagers een verdachte informeren dat ze een onderzoek hebben afgerond, is dat vaak een voorbode van een aanklacht. Molko zou een straf riskeren van 1.000 tot 5.000 euro, indien schuldig bevonden aan het “openbaar beschimpen van de republiek”.

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Beste van Plus

Lees meer