Themabeeld© DBA

“Een boomersessie”: Staatsveiligheid brieft partijen over gevaren bij verkiezingen

De verschillende politieke partijen zijn dinsdag uitgenodigd bij de Staatsveiligheid. In de aanloop naar de verkiezingen werden ze bewust gemaakt van de gevaren van het internet en hoe ze zich kunnen wapenen, maar ook over de risico’s op buitenlandse inmenging. Dat schrijft Het Laatste Nieuws.

jvh
Bron: BELGA

Een smoking gun was er niet, behalve dan dat er dit jaar in juni en in oktober verkiezingen geprogrammeerd staan. Het is intussen ook een soort routine geworden, want in de aanloop naar de stembusslag in 2019 vond dezelfde briefing plaats. De input kwam van de inlichtingendiensten en van het Centrum voor Cybersecurity.

Net als vijf jaar geleden werd een brochure voorgesteld met tips en tricks over hoe kandidaten veilig kunnen omgaan met het online gegeven of met sociale media. “Een boomersessie”, noemt een aanwezige het. De brochure, die intussen ook online staat, oogt effectief basic, al valt daarentegen niet uit te sluiten dat sommige kandidaten geen benul hebben van wat bijvoorbeeld een tweestapsverificatie inhoudt.

Daarnaast kregen de partijvertegenwoordigers een woordje uitleg over buitenlandse inmenging, desinformatie, enzovoort. Daarbij kwamen voorbeelden uit het buitenland aan bod van bijvoorbeeld stemvervorming of deepfakes.

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Beste van Plus

Lees meer