VTM gaat toch door met uitzendingen ‘Moordzaken: levenslang’ na vragen van openbaar ministerie: “Grondig rekening gehouden met de slachtoffers”

In de reeks praat Faroek Özgünes (rechts) met zes moordenaars die tot levenslang veroordeeld zijn© vtm

VTM is niet van plan om de uitzendingen van ‘Moordzaken: levenslang’ stop te zetten. Ook niet nadat het openbaar ministerie vanochtend zijn bezorgdheid uitte over de wijze waarop het programma omgaat met slachtoffers en hun nabestaanden.

tg, dewo

In de reeks Moordzaken: levenslang praat journalist Faroek Özgünes met zes moordenaars die tot levenslang veroordeeld zijn. Onder wie Marc Gevaert, die veroordeeld werd voor dubbele roofmoord en volgens de gerechtspsychiaters een kernpsychopaat is. Het openbaar ministerie uitte vanochtend zijn bezorgdheid over de wijze waarop het VTM-programma omgaat met slachtoffers en hun nabestaanden en eist de onmiddellijke stopzetting.

(Lees verder onder de foto)

Misdaadjournalist Faroek Özgünes.© VTM

“Als openbaar ministerie zijn we door de diensten van slachtofferonthaal op de hoogte gebracht hoe sommige nabestaanden staan tegenover het nieuwe programma Moordzaken: levenslang dat al te zien is op VTM”, klonk het in een persbericht. “Bij de productie van dit programma zijn de slachtoffers niet correct en zorgvuldig bejegend. Dat blijkt uit de reacties die we hebben gekregen in minstens twee dossiers. Nabestaanden werden maar heel recent op de hoogte gebracht. Ze zouden de aflevering vooraf kunnen bekijken als er een geheimhoudingsclausule wordt getekend. Zonder verder enige mogelijkheid tot inbreng.”

In een reactie zegt VTM dat ze het “bijzonder belangrijk vinden om rekening te houden met de bezorgdheden van de nabestaanden uit de cases die aan bod komen in het programma Moordzaken: levenslang. Het programma werd gemaakt met het grootst mogelijke respect voor alle betrokkenen. Om dit te garanderen, zijn er van bij de start afspraken gemaakt, die in elke stap van de productie zorgvuldig werden uitgevoerd.”

“Bij de productie van dit programma zijn de slachtoffers niet correct en zorgvuldig bejegend”

Openbaar ministerie

Uitnodiging tot gesprek

Het openbaar ministerie is ook misnoegd over het feit dat er met hen geen protocol werd afgesloten om de slachtofferrechten te garanderen. “Zo kunnen we enerzijds waarborgen dat dat de inhoud van een onderzoek op een correcte manier naar buiten komt, maar ook dat er richting slachtoffers correct wordt gehandeld. Rond dit programma werd geen protocol met het openbaar ministerie afgesloten.”

VTM countert dat. “Omdat het programma uitsluitend inzoomt op veroordeelde daders in afgesloten zaken, werd een protocol opgesteld in samenwerking met het Gevangeniswezen. Daarin staan ook duidelijke afspraken omtrent het informeren van de nabestaanden van de slachtoffers, iets waar de makers en VTM bijzonder veel belang aan hechten.”

“Via de dienst slachtofferonthaal werd vervolgens contact opgenomen met de nabestaanden. Op die manier hebben niet alleen het Gevangeniswezen, maar ook de nabestaanden op voorhand wel de mogelijkheid gekregen om de afleveringen te bekijken”, klinkt het verder. Over een geheimhoudingsclausule wordt vrijwel niets gezegd.

LEES OOK. Worden cold cases als Bende van Nijvel en moord op Ingrid (26) toch nog opgelost? Baanbrekende DNA-wet goedgekeurd (+)

(Lees verder onder de foto)

© VTM

“Het openbaar ministerie heeft ons op geen enkel moment gecontacteerd, maar we nodigen hen graag uit voor een gesprek.”

VTM

Voortschrijdend inzicht

“Het Openbaar Ministerie heeft ons (VTM, productiehuis Lectr Media, programmamaker Faroek) op geen enkel moment gecontacteerd, maar we nodigen hen graag uit voor een gesprek om toe te lichten hoe er wel degelijk grondig rekening werd gehouden met de nabestaanden van de slachtoffers. VTM blijft volledig achter het programma en de gevolgde procedure staan en zal de resterende afleveringen van Moordzaken: levenslang dan ook blijven uitzenden.”

Dat is tegen de wensen van het openbaar ministerie. “Het zou getuigen van enig voortschrijdend inzicht om de lopende reeks met onmiddellijke ingang stop te zetten en er eerst voor te zorgen dat aan nabestaanden en slachtoffers de plaats en de erkenning worden gegeven waar ze recht op hebben”, aldus de procureurs-generaal van Antwerpen, Brussel en Gent.

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Beste van Plus

Lees meer

Meest Gelezen